بررسی قاعده فقهی قرعه از منظر و دیدگاه فریقین شیعه و سنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم تربیتی، روانشناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: EPHCONF01_232
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 513
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماندانا بریمانی ورندی

دانشجو کارشناس ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس

چکیده

قرعه یکی از قواعد فقه اسلامی است و راهی است برای پایان دادن به اختلافات و نزاع های واقعی یا احتمالی . مشهور است »القرعه لکل امر مشکل قرعه« را برخی اصل دانستهاند قرعه از جمله امارات اطمینان بخش در کشف حقیقت مبهم است . قرعه در شبهه موضوعی کارایی دارد نه شبهه حکمی پس تمسک به قاعده قرعه در مواردی است که حالی از احوالات موضوع، مجهول و مشتبه باشد و هیچگونه راهی برای روشن کردن آن در دست نباشد یعنی حتی احتیاط هم در مورد آن ممکن نباشد و اگر هم ممکن باشد، عسر و حرج داشته باشد. در مذاهب دیگر اشاره ی به این که آیا قرعه اصل است یا اماره نکرده اند اما از آنجا که بر طبق دیدگاه اکثریت آنها قرعه مختص به باب تزاحم و تنازع حقوق است و در این موارد نیز واقع معلومی وجود ندارد که قرعه کاشف از آن باشد بلکه قرعه صرفا راهی برای حل اختلاف و جلوگیری از ایجاد نزاعهای احتمالی است بنابراین قرعه وظیفه و بنای عملی برای خروج از وضعیت موجود است.

کلیدواژه ها

قرعه، قاعده قرعه، شبه ه موضوعیه، تعارض بینات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.