بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس کار شرافتمندانه در کارکنان بیمارستان ها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی دوسالانه روان شناسی صنعتی و سازمانی
  • کد COI اختصاصی: IOPC04_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه عابدینی ولامدهی

دانشجوی دکترا روانشناسی صنعتی و سازمانی، دانشگاه شهید چمران اهواز

نسرین ارشدی

استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس کار شرافتمندانه دافی و همکاران ۲۰۱۷ در کارکنان بیمارستان مشهد بود. بدین منظور نمونه شامل ۱۸۰ نفر از کارکنان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های کار شرافتمندانه دافی و همکاران ۲۰۱۹ حمایت اجتماعی ادراک شده زیمن ۱۹۸۸، سازگاری شغلی بل ۱۳۶۱ و خشنودی شغلی تسو و ایگان ۱۹۹۲ را تکمیل کردند. بررسی همسانی درونی سوالات پرسشنامه با روش الفای کرونباخ و همبستگی هر سوال با نمره کل آزمون نشان داد سوالات این مقیاس از همسانی درونی قابل قبولی برخوردارند. به منظور بررسی اعتبار (روایی) مقیاس کار شرافتمندانه از چند روش استفاده شد. اول) تحلیل عامل اکتشافی با روش مولفه های اصلی و چرخش وارماکس، مطابق با انتظار نشان داد که ۱۵ آیتم پرسشنامه کار شرافتمندانه روی پنج عامل شرایط کار ایمن، دستارسی به امکانات بهداشتی، پردختی مناسب، اوقات فراغت و ارزش های مکمل بارمی گذارند. دوم تحلیل عامل تاییدی نشان داد روی هر پنج عامل به طور مجزا ۳ ماده به طور معنی داری بار گذاشتند و مدل پنج عاملی برازش خوبی با داده ها دارد. سوم) نتایج حاصل از بررسی اعتبار همگرا نشان داد میان نمره کل مقیاس و نمرات خرده مقیاس های شرایط کار ایمن، دسترسی به امکانات بهداشتی، پرداختی مناسب، اوقات فراغت و ارزش های مکمل همبستگی مثبت وجود دارد. در مجموع یافته های پژوهش نشان دادند که مقیاس کار شرافتمندانه همسان با پژوهش های انجام شده در غرب از پنج عامل تشکیل شده است و از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار است. در نتیجه از آن می توان برای سنجش این سازه در کارکنان ایرانی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

کارش شرافتمندانه، حمایت اجتماعی ادراک شده، سازگاری شغلی، خشنودی شغلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.