اکراه و اجبار در حقوق جزای ایران و افغانستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس حقوق، علوم سیاسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: LPHCONF01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1623
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود کرمی

عضوهیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کرج گروه حقوق جزا و جرم شناسی

لیدا صمدیان

دانشجو دکتری گروه حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی کرج

چکیده

در فقه اسلامی برای جرم قتل عمد، شرایطی در اجرای مجازات قصاص وجود دارد که در کلیات این شرایط، فقهای مذاهب اسلامی تا حدودی با یکدیگر اتفاق نظر دارند. مکلف بودن قاتل، تساوی در آزاد و برده بودن قاتل و مقتول، تساوی در دین، نبود رابطه ابوت و محقون الدم بودن مقتول مواردی است که میتوان اشاره نمود. اما در خصوص جزئیات شرایط و ضوابط خاصی و متفاوتی بین فقها وجود دارد که ناشی از مبانی و اصول فقهی میباشد.اجبار و اکراه در قتل موردی است که فقها در کلیات با یکدیگر اشتراکاتی دارند اما در جزئیات تفاوتهایی را میتوان مشاهده نمود. تفاوتها تا جایی است که حتی در قوانین کشورهای اسلامی نیز تاثیر گذار میباشد به طوری که در قوانین افغانستان هیچ اشارهای به موضوع اجبار نشده است و در قانون مجازات اسلامی ایران با استناد به فقه جعفری تنها به ذکر مصادیقی از آن پرداخته و در صورت وقوع جنایت بالاجبار، قاتل از هرگونه ضمان قصاص و دیه، مصون شده است. اما در خصوص اکراه، قانون جزای افغانستان حکم قصاص را به فقه حنفی سپرده است و نظر ایشان این است که اگر عمل اکراهی منجر به قصاص نفس شود، آمر به قتل (مکره) قصاص خواهد شد ولی حکم مسئله در ماده ۳۷۹ قانون مجازات اسلامی ایران قاتل مباشر (مکره) قصاص میشود. پرواضح است که در این مورد خاص نظر قانون مجازات اسلامی کشور ایران و کشور افغانستان با یکدیگر متفاوت و خلاف یکدیگر میباشد.

کلیدواژه ها

اجبار، اکراه، قتل، قانون مجازات اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۲و قانون جزا افغانستان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.