تاثیر کاربرد بیوچار و کاه و کلش گندم بر غلظت آبشویی نیتروژن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پرتوی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین

هادی رمضانی اعتدالی

گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)

عباس کاویانی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

چکیده

با توجه به محدودیت دسترسی به منابع آب، افزایش جمعیت و افزایش سطح بهداشت، حفظ منابع آب زیرزمینی با کیفیت مناسب امری مهم می باشد. کشاورزی و کاربرد مداوم کود در اراضی تحت کشت منجر به آلودگی منابع آب زیرزمینی می گردد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نحوه کاربرد و مقدار کاربرد بیوچار و کاه و کلش بر آبشویی نیترات و نیتریت می باشد. این مطالعه در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی و شامل تیمارها شاهد (CO)، کاه و کلش گندم با ضخامت mm۵ (SM۵)، کاه و کلش گندم با ضخامت mm۱۰ (SM۱۰)، کاه و کلش گندم با نرخ ton/ha ۵ (ST۵)، کاه و کلش گندم با نرخ ton/ha ۱۰ (ST۱۰)، بیوچار با نرخ ton/ha ۵/۲ (BT۲.۵) و بیوچار با نرخ ton/ha۵ (BT۵) می باشد. نتایج نشان داد کاربرد بیوچار و کاه و کلش تاثیر معنی داری در سطح ۹۵ درصد بر آبشویی نیترات و نیتریت دارد. بیشترین مقدار کاهش غلظت نیترات تجمعی در تیمار BT۲.۵ (۲۳ درصد) رخ داده است. در حالی که در تیمار ST۱۰ غلظت نیترات تجمعی (۶۴ درصد) افزایش یافته است. مقدار نیتریت در تمامی تیمارها در طول دوره کشت روند نزولی داشته است و بیشترین مقدار کاهش غلظت نیتریت تجمعی در تیمار BT۵ (۹۴ درصد) رخ داده است. کاربرد بیوچار و کاه و کلش منجر به کاهش غلظت نیتریت تجمعی آبشویی شده می گردد. کاربرد بیوچار منجر به کاهش غلظت نیترات آبشویی شده گشته و کاربرد کاه و کلش به صورت لایه موثرتر از کاربرد آن به صورت ترکیبی با خاک (تن در هکتار) می-گردد.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی, آلودگی, نیترات, نیتریت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.