بررسی آزمایشگاهی تاثیر هندسه آشغالگیربر راندمان نگهداشت واریزه و پس زدگی آب

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-5_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام رستم زاده

بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمد مهدی احمدی

بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مجید رحیم پور

بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

تجمع واریزه های همراه جریان در آبراهه ها در پشت سازه ها و پایه پل ها منجر به کاهش ظرفیت عبور جریان، برهم خوردن رابطه دبی –اشل نقاط کنترل و تاثیر منفی بر عملکرد و بهره برداری سازه های آبی می شود. استفاده از سازه رک یک روش معمول در کنترل واریزه ها است. در این تحقیق افزایش کارایی سازه رک با بازطراحی این سازه و همچنین میزان پس زدگی آب در پشت این سازه به صورت آزمایشگاهی بررسی شده است. در این آزمایشات از چهار نوع هندسه ی رک، سه دسته واریزه ی چوبی در شرایط جریان فوق بحرانی، بحرانی و زیر بحرانی بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده، نوع واریزه و شرایط جریان در راندمان رک بی تاثیر بوده و بهترین عملکرد رک را رک W شکل با راندمان ۹۵% داشته است. در صورتی که هندسه ی رک و شرایط جریان در پس زدگی آب در بالادست تاثیر داشته، به طوری که رک v شکل کمترین میزان پس زدگی با مقدار ۱۴/۰ درصد را ایجاد کرده است. بجز هندسه ی سازه عدد فرود جریان بر روی پس زدگی آب تاثیر داشته است.

کلیدواژه ها

جریان واریزه ای, سازه های آبی, سیلاب, مهندسی رودخانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.