بررسی خروجی مدلهای پیشبینی عددی تحت سناریوی RCP۴.۵ درپیشبینی خشکسالیهای هواشناسی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین صالح نیا

دانش آموخته دکتری هواشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد

امین علیزاده

استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سیدحسین ثنایی نژاد

استاد گروه علوم و مهندسی آب- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد

محمد بنایان

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

آذر زرین

استادیار گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

تغییرات اقلیمی بوجودآمده تکرار و تناوب وقوع خشک­سالی­ها در جهان را دست­خوش تغییرات معنی­داری کرده­است که منابع آبی و کشاورزی کشور ما ایران نیز از گزند این تغییرات در امان نبوده­است. در این مطالعه به دلیل اهمیت حوضه­ی آبریز کشف­رود در شمال­شرق ایران، به بررسی خشک سالی های هواشناسی این منطقه در طی سه دهه­ی آتی (۱۴۰۶-۱۳۹۷)، (۱۴۱۶-۱۴۰۷) و (۱۴۲۶-۱۴۱۷) پرداخته شد. از آن­جایی که یکی از پرکاربردترین شاخص­های خشک­سالی­ هواشناسی شاخص بارش استاندارشده (SPI) است، دراین پژوهش، شاخص SPI مورد محاسبه قرارگرفت. بهره گیری از مدل­های پیش­بینی عددی و استفاده از روش ریزمقیاس دینامیکی، دقیق­ترین و معتبرترین راه جهت تولید داده­های جوی برای انجام پیش بینی­های اقلیمی است. درتحقیق حاضر از خروجی بارش مدل EC-EARTH تحت سناریوی RCP۴.۵ استفاده­شد. با در نظر گرفتن قدرت تفکیک مکانی خروجی­های مدل، کل حوضه­ی کشف­رود به ۶ پیکسل ۴۴/۰ در ۴۴/۰ درجه تقسیم شد و ارزیابی مقادیر بر روی هر پیکسل مورد محاسبه قرارگرفت. هم­چنین، تعداد ماه­های خشک و بسیارخشک به­طور متوسط در کل حوضه محاسبه شد. نتایج نشان دادکه مدل مذکور در سطح اطمینان ۹۹ درصد با ضریب همبستگی به­طور متوسط ۶۴ درصد در پیش­بینی مقادیر بارش، توانمند است. تحلیل نتایج بدست آمده در سه دهه­ی آتی نسبت به دوره­ی پایه (۱۳۹۵-۱۳۶۶) نشان داد که تعداد وقوع خشک­سالی­ها افزایش، اما به­طور متوسط شدت خشک­سالی­های آینده کاسته خواهد شد.

کلیدواژه ها

پروژه ی CORDEX, ریزمقیاس نمایی دینامیکی, سناریوی RCP۴.۵, منطقه ی MENA, نمایه ی توافق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.