پیش بینی ضریب زبری مانینگ در کانال های روباز با فرم بستر تلماسه با استفاده از روش الگوریتم تکاملی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-2_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث روشنگر

دانشیار گروه آب دانشکده عمران دانشگاه تبریز

محمد تقی اعلمی

استاد گروه آب دانشکده عمران دانشگاه تبریز

سیدمهدی ثاقبیان

دانشجوی دکتری عمران سازه های هیدرولیکی دانشگاه تبریز و گروه عمران، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر – ایران

چکیده

پیش­بینی دقیق ضریب زبری در کانال­های روباز با شکل بستر تاثیر بسزایی در برنامه­ریزی، طراحی و بهره­برداری پروژه­های منابع آبی شامل انتقالآب و سیستم­های رودخانه­ای دارد. شکل­های مختلف بستر مانند تلماسه­ها اثراتبارزی بر روی مقاومت جریان دارند. با این وجود، به دلیل تاثیر پارامترهای مختلف بر ضریب زبری جریان تخمین دقیق این پارامتر مشکل می­باشد. در این مقاله کارایی روش برنامه ریزی بیان ژن (GEP) در تخمین ضریب زبری مانینگ درکانال­های روباز با شکل بستر تلماسه مورد ارزیابی قرارگرفته است. بدین منظور مدل های مختلفی بر اساس مشخصات جریان، فرم بستر و ذرات رسوبی تعریف شد و با استفاده از چهار سری داده آزمایشگاهی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصله ضمن تائید قابلیت روش به کاررفته در تحقیق، برتری این روش را نسبت به روابط کلاسیک در تخمین ضریب زبری مانینگ به اثبات رساند. همچنین مشخص گردید که مدل با پارامترهای ورودی مربوط به هر دو مشخصات جریان و ذرات رسوبی در تخمین ضریب زبری مانینگ موفق­تر می­باشد. مطابق با نتایج آنالیز حساسیت پارامتر عدد رینولدز  بیشترین تاثیر را در پیش­بینی ضریب زبری دارا است.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی بیان ژن, تلماسه, ضریب زبری مانینگ, کانال روباز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.