چینه شناسی، محیط رسوبی و ژئوشیمی سازند روته در منطقه قارخوتلو، جنوب باختر زنجان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-35-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه نوری ناو

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی، دانشگاه زنجان، ایران

افشین زهدی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، ایران

حسین کوهستانی

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، ایران

میرعلی اصغر مختاری

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

چکیده

سازند روته در منطقه قارخوتلو (جنوب باختر زنجان) ازنظر سنگ شناسی عمدتا از سنگ آهک ماسهای و سنگ آهکهای کرم تا خاکستری رنگ نازک تا متوسط لایه به ضخامت ۵۲ متر تشکیل شده است. در این منطقه، سازند روته روی ماسه سنگ های کوارتزی سازند دورود قرار گرفته و با افق لاتریتی- بوکسیتی پوشیده شده است. بررسیهای صحرایی و میکروسکوپی، وجود شش ریزرخساره کربناته را در سازند روته در منطقه قارخوتلو نشان می دهند. تجزیه وتحلیل ریزرخساره ها و نبود آثار ریفهای سدی بزرگ مرجانی، نبود رسوبات توربیدایتی در ریزرخسارههای شناسایی شده و همچنین حضور آلوکم های اسکلتی مانند جلبک سبز، دوکفهای، براکیوپود، فرامینیفر بنتیک و قطعه های خارپوست نشان می دهد این ریزرخسارههای کربناته احتمالا در بخشهای کم عمق پلت فرم کربناته از نوع رمپ رسوب گذاری شده اند. به منظور بررسی ویژگی های زمین شیمیایی سازند روته در منطقه قارخوتلو و تعیین ترکیب کانی شناسی اولیه کربنات های آن، تجزیه وتحلیل های عناصر اصلی (کلسیم و منیزیم) و فرعی (آهن، منگنز، سدیم و استرانسیم) روی ۱۵ نمونه از سنگ آهک های این سازند (بخش های میکرایتی) انجام شدند. بر اساس نمودارهای دومتغیره Sr در برابر Na، Mn در برابر Sr/Na، Na در برابر Mn و Sr/Mn در برابر Mn میتوان گفت ترکیب کانیشناسی اولیه نمونههای سنگ آهکی سازند روته، مخلوط کلسیت- آراگونیت است که با محیط تشکیل کربنات های سازند روته در حاشیه جنوبی اقیانوس پالئوتتیس در زمان پرمین همخوانی دارد.

کلیدواژه ها

چینهشناسی, ریزرخساره, محیط رسوبی, ژئوشیمی, سازند روته, پرمین, قارخوتلو, زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.