تاثیرنوع رقم نیشکر بر واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید ( Platytelenomus hylas (Hym., Scelionidae نسبت به تراکم های مختلف تخم ساقه خوار ( Sesamia nonagrioides ( Lep., Noctuidae و میزان پارازیتیسم

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 12، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-12-45_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عسکریان زاده

سعید محرمی پور

یعقوب فتحی پور

ارسلان نره ئی

چکیده

ارقام مختلف یک گیاه و یا گونه های مختلف گیاهی می توانند ازطریق صفات فیزیکی و بیوشیمیایی و یا به صورت غیر مستقیم از طریق جیره غذایی میزبان، روی ویژگی های رفتاری و کارایی دشمن طبیعی تاثیر بگذارد. این بررسی با هدف تعیین درصد پارازیتیسم و واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Platytelenomus hylas Nixon نسبت به تراکم های مختلف تخم ساقه خوار . Sesamia nonagrioides Lef و تعیین میزان تاثیر نوع رقم در این ویژگی رفتاری پارازیتوئید به عنوان یکی از روش های ارزیابی کارایی زنبور یاد شده در ارقام مختلف نیشکر انجام گردید. در مزرعه با جمع آوری تخم آفت از مزارع نیشکر در سه رقم تجاری  CP۵۷-۶۱۴ ، CP۴۸-۱۰۳ وCP۶۹-۱۰۶۲، درصد پارازیتیسم در هریک از ارقام تعیین گردید. به منظور تعیین واکنش تابعی زنبور، تخم های جمع آوری شده تا خارج شدن زنبورها در انکوباتور نگه داری شدند. سپس واکنش تابعی زنبور در تراکم های ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۴، ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰، ۸۰ و ۹۰ در لوله آزمایش (به ابعاد ۲ × ۱۷/۵ سانتی متر) در مدت ۲۴ ساعت بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده های واکنش تابعی از نرم افزارSAS استفاده شد. تجزیه آماری داده ها نشان داد که میزان پارازیتیسم تخم آفت توسط زنبور P. hylas در بین سه رقم نیشکر دارای اختلاف معنی دار است و میزان پارازیتیسم تخم های آفت متاثر از رقم می باشد. مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن نشان داد که رقم CP۴۸-۱۰۳ در یک گروه و دو رقم دیگر در گروه دیگری قرار دارند. مطابق با نتایج این تحقیق، واکنش تابعی زنبور در هر سه رقم مورد مطالعه از نوع سوم است. مقایسه پارامترهای برآورد شده توسط مدل هولینگ برای هریک از آزمایش ها در سه رقم مورد آزمایش نشان داد که قدرت جستجوی زنبور در رقم CP۴۸-۱۰۳ به طور معنی داری بیشتر از دو رقم دیگر است ولی بین ارقام CP۵۷-۶۱۴ و CP۶۹-۱۰۶۲، تفاوت معنی داری دیده نشد. هم چنین زمان دست یابی و حداکثر میزان پارازیتیسم برآورد شده توسط مدل(T/Th) در سه رقم تفاوت داشته و در رقم CP۶۹-۱۰۶۲ به طور معنی داری کمتر از دو رقم دیگر است.

کلیدواژه ها

Sugarcane cultivar, Parasitism, Functional response, Platytelenomus hylas, Sesamia nonagrioides., ،, ، ارقام نیشکر، واکنش تابعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.