ارزیابی کارایی مدل WetSpa در شبیه سازی فرسایش و انتقال رسوب معلق در آبخیز طالقان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 18، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-18-69_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهین مرادی پور

Dept. of Watershed Management, Collage of Agric. Sci. and Natur. Resour., Gorgan Univ. Iran.

حسین زینی وند

Dept. of Watershed Management, Collage of Agric., Lorestan Univ., Iran.

عبدالرضا بهره مند

Dept. of Watershed Management, Collage of Agric. Sci. and Natur. Resour., Gorgan Univ. Iran.

علی نجفی نژاد

Dept. of Watershed Management, Collage of Agric. Sci. and Natur. Resour., Gorgan Univ. Iran.

چکیده

ارزیابی رفتار هیدرولوژی و بررسی فرسایش خاک به عنوان یک بحران زیست محیطی، به منظور حفظ امنیت اکولوژیکی حوزه آبخیز در سطح مطلوب، ضرورت دارد. در این تحقیق سعی بر این است که با استفاده از مدل هیدرولوژیکی توزیعی- مکانی WetSpa، رسوب-گراف آبخیز طالقان را شبیه سازی نموده و از این طریق میزان کارایی مدل جهت پیش بینی فرسایش و رسوب مشخص گردد. نقشه های رقومی پایه و سری های زمانی پیوسته در گام زمانی روزانه ورودی های اصلی مدل می باشند. واسنجی پارامترهای مدل برای ۵ سال ابتدای دوره آماری و اعتبارسنجی مدل برای دوره ۴ ساله بعدی و با لحاظ کردن دوره سه ماهه آماده سازی (گرم شدن) مدل در آغاز هر دوره انجام شد. نتایج ارزیابی مدل، صحت شبیه سازی دبی جریان را بر اساس معیار نش- ساتکلیف ۷/۸۲ درصد در دوره واسنجی و ۷۹ درصد در دوره اعتبارسنجی نشان می دهد. در ادامه به منظور شبیه سازی فرسایش و انتقال رسوب، واسنجی بخش (ماژول) فرسایش و رسوب صورت گرفت. نتایج، معیار نش- ساتکلیف ۶۰ و ۶۴ درصد را به ترتیب برای غلظت و انتقال رسوب معلق نشان داد. نتایج ارزیابی مدلWetSpa در آبخیز طالقان، نشان می دهد مدل مولفه های هیدرولوژیک از جمله رواناب و هم چنین کنش خاک توسط قطرات باران و جریان سطحی، هدررفت خاک و غیره را در مکان و زمان با دقت قابل قبول برآورد می کند.

کلیدواژه ها

Simulation, Spatially distributed hydrologic model, WetSpa, Erosion and sediment transport, Taleghan watershed., شبیه سازی, مدل هیدرولوژیکی- توزیعی, WetSpa, فرسایش و انتقال رسوب, آبخیز طالقان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.