تاثیر فعالیت ریشه زعفران و سطوح کود حیوانی بر فراهمی عناصر غذایی در خاک
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 6، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JSRB-6-2_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 389
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
گروه زراعت و اصلاح نباتات و علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
چکیده
فراهمی عناصر غذایی در محیط ریشه گیاه و بهبود وضعیت فیزیکی خاک با استفاده صحیح و مقدار کافی از کود حیوانی میتواند موجب بهبود عملکرد زعفران شود. این مطالعه در نهالستان دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در گلدان های ۲۵ کیلویی خاک در سال ۱۳۹۴- ۱۳۹۳ اجرا شد. تیمارها شامل شاهد (عدم کاربرد کود)، ۴۰ و ۸۰ تن در هکتار، کاربرد تلفیقی ۴۰ تن کود دامی در هکتار + ۱۰۰ درصد کود شیمیایی و ۸۰ تن کود دامی در هکتار + ۱۰۰ درصد کود شیمیایی (بر اساس آزمون خاک)، کاربرد فقط کود شیمیایی و اعمال تیمارها درخاک با شرایط مشابه بدون کشت گیاه زعفران بود. نمونهبرداری خاک در سال دوم پس از گلدهی و اندازهگیری عناصر انجام شد. نتایج نشان داد که اثر ساده کودهای دامی و شیمیایی برمیزان فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک تحت کشت زعفران معنیدار بود و بیشترین میزان فسفر و پتاسیم قابل جذب (به ترتیب، ۶۲/۹ و ۱۳/۷۶۳ میلیگرم درکیلوگرم خاک) ازمصرف ۸۰ تن کود دامی درهکتاربدست آمد. همچنین نتایج نشاندهنده تاثیرمعنیدار اثر متقابل کودهای شیمیایی و دامی بر غلظت آهن قابل جذب درخاک تحت کشت زعفران بود. افزایش غلظت فسفر و پتاسیم و کاهش غلظت آهن در خاک تحت کشت زعفران بیانگر فعالیت ریشه گیاه زعفران می باشد که می تواند نقش موثری در فراهمی عناصر غذایی داشته باشد.کلیدواژه ها
پتاسیم قابل جذب, تغذیه, فسفر قابل جذب, کود, گیاه داروییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.