مدلسازی و پیش بینی تراز آب زیرزمینی با استفاده از تحلیل سری زمانی(مطالعه موردی: چاه مشاهدهای قره قاچ، استان گلستان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سی و نهمین کنگره ملی و چهارمین کنگره بین المللی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI39_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر جندقی

هیئت علمی دانشگاه گنبد کاووس

مجید عظیم محسنی

هیات علمی دانشگاه گلستان

چکیده

با توجه به اهمیت منابع آب زیرزمینی برای مصارف مختلف، مطالعات مدل سازی و پیش بینی نوسانات تراز آب زیرزمینی در سالیان اخیر توسعه یافته است. در این تحقیق آمار ماهانه تراز آب زیرزمینی در چاه مشاهده ای قره قاچ واقع در قسمت های میانی حوضه آبریز گرگانرود برای دوره آماری ۳۳ ساله ۱۳۶۳-۱۳۹۶ جهت این بررسی انتخاب شد. در این تحقیق جهت مدل سازی و پیش بینی مقادیر تراز سطح آب زیرزمینی از تحلیل سری های زمانی استفاده شد. پس از بررسی داده های پرت، اقدام به بررسی و تشخیص روند و حذف آن در سری داده ها شد. سپس با ترسیم توابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی علاوه بر تشخیص درجه مدل، معنی داری ضریب خودهمبستگی مدل و قابلیت مدل SARIMA بررسی شد. نتیجه برازش مدل بهینه بر اساس آماره Ljung-Box برای سری داده های مورد بررسی SARIMA (۰,۱,۲)(۰,۱,۱) بدست آمد. در این مدل با توجه به اینکه مقدار Pvalue محاسباتی بزرگ تر از ۰/۰۵ بدست آمده است. Pvalue=۰.۴۹۶ . در نتیجه فرض H۰ یعنی مناسب بودن مدل پذیرفته می شود. سپس مقادیر تراز آب زیرزمینی برای ۱۲ ماه آینده توسط مدل پیش بینی و با مقادیر واقعی اندازه گیری شده در چاه مشاهده ای مقایسه شد. نتایج نشان داد مقادیر تراز آب زیرزمینی پیش بینی شده توسط مدل در مقایسه با داد ههای مشاهداتی دارای تفاوت ناچیزی بوده R۲=۰.۸۹۹,RSME=۱.۶۸ لذا میتوان از مدل برای پیش بینی های کوتاه مدت و همچنین بازسازی نواقص آماری تراز آب زیرزمینی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

مدل سازی، پیش بینی، تراز آب زیرزمینی، سری زمانی، استان گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.