مطالعه تاریخی و باستانشناسی محوطه اسلامی انداجین همدان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-12-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی رضائی

دانشجوی دکتری باستانشناسی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان

مریم محمدی

استادیار گروه باستانشناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

محوطه انداجین یکی از محوطههای شاخص و وسیع دوره اسلامی دشت همدان ـ بهار است که در ۸ کیلومتری شمال شهر همدان در دشت حاصلخیز قرق قرار گرفته است. این پژوهش باهدف مطالعه جغرافیای تاریخی، پیشینه فرهنگی و یافتههای باستانشناسی برجایمانده از محوطه بهصورت مطالعات میدانی (بازدید و بررسی از سطح محوطه توسط نگارندگان) و مطالعات کتابخانهای انجام پذیرفت. مطالعه و تحلیل یافتههای باستانشناسی برجایمانده از محوطه و انطباق آن با منابع مکتوب، مهمترین مسئلهای است که در جریان این پژوهش باید به آن پاسخ داده شود. با توجه به فراوانی یافتههای سفالی، بقایای کاشی و معماری قرن ششم تا هشتم ه.ق. در سطح وسیعی از محوطه و همچنین با توجه به اشاره مورخان و جغرافینویسان دوره اسلامی (با اسامی مختلف از قبیل مرج قراتکین، دای مرج، قرق، چمن اندایی و...) به تحولات منطقه در این برهه زمانی، احتمالا این مکان در دوره ایلخانی بهعنوان یک محوطه وسیع استقراری (شهرک) و شاید هم اردوگاه نظامی در بخشهای غربی کشور با نام «همدان نو» و «ایسین قتلغ» مطرح بوده است. واژگان کلیدی: محوطه اسلامی انداجین، شهرستان بهار، همدان نو، سلجوقی و ایلخانی، مطالعات تاریخی و باستانشناسی

کلیدواژه ها

محوطه اسلامی انداجین, ایلخانی, مطالعات تاریخی و باستانشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.