پایش زمینلغزشها با استفاده از روش تداخلسنجی راداری InSAR (مطالعه موردی : منطقه اهر تا ورزقان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 25، شماره: 75
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-25-75_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا خدائی قشلاق

دانش آموخته دکتری گروه ژئومورفولوژی،دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

شهرام روستایی

استاد گروه ژئومورفولوژی،دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

داود مختاری

استاد گروه ژئومورفولوژی،دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

خلیل ولیزاده کامران

دانشیار گروه سنجش از دورو GIS ، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

چکیده

زمین ­لغزش به علت ماهیت خطرناک خود در مناطق کوهستانی مورفولوژی را به طور ناگهانی برهم می­زند و خسارت­هایی عمده به مناطق مسکونی، جاده­ها زمین های کشاورزی و ... وارد می­کند. دید یکپارچه تصاویر سنجش از دور راداری آن را به ابزاری قدرتمند برای تهیه نقشههای پراکنش و ارزیابی خطر و ریسک  وقوع زمینلغزشها و ناپایداری­ها در فواصل زمانی مختلف تکرار شونده تبدیل نموده است. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی، پایش و سنجش خطرپذیری منطقه در برابر زمین­لغزش­ها در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ برای منطقه اهر- ورزقان در حوضه آبریز اهر ­چای با استفاده از تکنیک­های تداخل­سنجی SAR به اجرا درآمد. بدین منظور تعداد ۱۰ تصویر راداری از سنجنده ASAR ماهواره ENVISAT انتخاب و به روش InSAR پردازش شد. نتیجه پردازش­های اولیه نشان داد­­ که از بین زوج­های تصویری تشکیل شده،۸ تصویر انتخابی از سنجنده ASAR جهت استفاده در پردازش اینترفرومتری InSAR مناسب بودند. بر اساس نتایج پردازش تصاویر راداری، بیشترین میزان جابجایی صورت گرفته در منطقه مورد مطالعه مربوط قسمتهای شرق و غرب به صورت لغزش بوده است. نتایج این پژوهش حاکی از فعال بودن تنها  برخی از    زمین­لغزش­های موجود در جنوب منطقه در طول مدت زمان اخذ تصاویر راداری است. همچنین نتایج نشان داد که داده­های راداری و روش پردازش تداخل سنجی InSAR در شناسایی، پایش زمین­لغزش­ها و محاسبه میزان جابجایی آن­ها از پتانسیل خوبی برخوردار است و جهت دستیابی به نتایج دقیق­تر استفاده از روش­های پیشرفنه­تر در این زمینه سودمندتر خواهد بود.

کلیدواژه ها

اهر – ورزقان, تصاویر راداری, InSAR, زمین لغزش, سنجنده ASAR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.