مقایسه اثربخشی درمان شناختی_ رفتاری و فراشناخت درمانی در کاهش علایم افسردگی و اضطراب نوجوانان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی روانشناسی،مشاوره،تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: ICPCE03_262
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ربیع پور

دانشجوی دکترای دانشگاه آزاد تبریز

چکیده

نوجوانی به عنوان یک دوره خطر اصلی برای بروز اضطراب و اختلالات افسردگی شناخته می شود. با توجه به تاثیرات منفی درازمدت اختلالات روانی درمان نشده با شروع در نوجوانی، دسترسی به مداخلات زودرس برای افراد و خانواده ها و جوامع، مهم شناخته می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی درمان شناختی_ رفتاری و فراشناخت درمانی در کاهش علایم افسردگی و اضطراب نوجوانان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون _ پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم ۱۸-۱۵ سال دبیرستان های رشت در سال تحصیلی ۱۳۹۸-۱۳۹۹ بودند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انجام گرفت که در مجموع ۳۰ نفر از افرادی که نمرات بالایی را در پرسشنامه ها کسب کردند و به تایید روانشناس بالینی (براساس ملاکهای تشخیصی (DSM۵ نیز رسیده بودند، با روش نمونه گیری تصادفی به سه گروه (گروه آزمایش اول ۱۰نفره درمان شناختی_ رفتاری)، (گروه آزمایش دوم ۱۰ نفره با فراشناخت درمانی) و همچنین ۱۰ نفر دیگر در گروه کنترل قرارگرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر بودند. گروه اول آزمایش طی ۱۰ جلسه ۴۵ دقیقه ای درمان شناختی_ رفتاری ارائه شد و گروه دوم آزمایش، ۱۱ جلسه ۶۰ دقیقه ای برنامه درمان فراشناختی را دریافت کردند، گروه کنترل هیچگونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و هرمتغیر وابسته به طور جداگانه توسط Tمستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد درمان شناختی رفتاری و فراشناخت درمانی منجر به کاهش علایم افسردگی و اضطراب در آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شده است. همچنین نتایج آزمون نشان داد که اثربخشی هر دو درمان به یک میزان میباشد. در نتیجه می توان از درمان شناختی رفتاری و فراشناخت درمانی به عنوان مداخله های مفید بر کاهش علایم افسردگی و اضطراب نوجوانان سود جست.

کلیدواژه ها

درمان شناختی رفتاری، فراشناخت درمانی، افسردگی، اضطراب، نوجوانان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.