تبیین سازوکار تاثیر فرهنگ بر درک خلاقیت اثر معماری با نظریه اعتباریات

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CIAUJ-5-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 405
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه پیربابائی

Tabriz Islamic Art University

مینو قره بگلو

Tabriz Islamic Art University

محمدعلی کی نژاد

Sahand University of Technology

چکیده

خلاقیت از دغدغههای همیشگی هنرمندان و معماران در دورههای مختلف تاریخ بوده است. تعاریف زیادی از خلاقیت ارائه شده و بناهای زیادی در طول تاریخ خلاقانه یا فاقد خلاقیت شناخته شدهاند. در این میان، نکته مهم درک و فهم خلاقیت است، زیرا خلاقیت و معماری، هرگز مجرد از زمینه و جامعه خود ارزیابی نمیشوند. معماری به عنوان یک محصول فرهنگی زاییده اندیشه، حامل اندیشه و تجلی اندیشه در قالب بستری برای زندگی انسانی است. هر ابتکاری در معماری، با در نظر گرفتن مخاطب و فرهنگ مردم است که در یک جامعه توفیق پیدا میکند، خلاقیت معماری نیز در سایه توجه به فرهنگ و عواملی چون معانی، الگوها و سبکهای زندگی امکان موفقیت و به بار نشستن پیدا میکند. در این نوشتار به تحلیل چگونگی تاثیر فرهنگ بر درک خلاقیت اثر معماری پرداخته شده است. خلاقیت معماری شامل ارائه فرم، فضا یا محیطی است که در عین نوآوری مفید و مناسب باشد و مفید بودن فضای معماری به قابلیت پاسخگویی آن در برابر نیازهای انسان بستگی دارد. طبق یافته های تحقیق، فرهنگ، اعتباریات لازم جهت کنش معماری را فراهم میکند و زمینه را جهت تولید اثر معماری ایجاد میکند. اگر اثر معماری دارای قابلیتهایی باشد که با معانی کاربران منطبق باشند و نیازهای آن ها از معماری را به شیوهای نو مرتفع سازد، آن معماری سبب به وجود آمدن اعتباریات جدید شده و به عنوان اثری خلاقانه درک میشود. از سوی دیگر معماریای که از سوی مردم خلاقانه درک میشود نیز بر فرهنگ آن ها اثر میگذارد. این فرایند به صورت چرخشی ادامه مییابد و سازوکار تاثیر فرهنگ بر معماری را تشکیل میدهد.

کلیدواژه ها

Creativity, Culture, Meaning, Affordance, E'tebariat., خلاقیت, فرهنگ, معنا, قابلیت, اعتباریات.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.