جداسازی و شناسایی باکتری‏ های تجزیه کننده نفت خام از شکم‏ پا Haustrum scobina‏‏ جمع ‏آوری شده از خلیج فارس (ناحیه ساحلی بندرعباس)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-5-17_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب بیات

دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

مهدی حسن شاهیان

دانشیار میکروبیولوژی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

مجید عسکری

استادیار زیست شناسی دریا، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

چکیده

مقدمه: تجزیه زیستی یک جایگزین خوب نسبت به روش‏های ‏شیمیایی و فیزیکی برای پاک‏سازی مناطق آلوده به نفت است. عوامل متعددی بر تجزیه زیستی شامل: غلظت نفت خام، تولید بیوسورفکتانت، شوری و زمان انکوباسیون تاثیر می‏گذارند. هدف از پژوهش حاضر، ‏شناسایی و جداسازی باکتری‏های تجزیه کننده نفت از شکم‏پا و بررسی اثر تولید بیوسورفکتانت، غلظت‏های مختلف نفت، زمان انکوباسیون، کشت مخلوط و شوری بر تجزیه نفت توسط باکتری‏های تجزیه کننده است. ‏‏‏ مواد و روش‏‏ ها: در این پژوهش، از آب و شکم‏پایان ‏خلیج فارس نمونه‏برداری شد. برای جداسازی باکتریهای تجزیه کننده نفت خام از نمونه‏های جمع‏آوری شده، محیط کشت ONR۷a استفاده شد. سویه‏هایی که رشد و حذف نفت بالاتری داشتند انتخاب و شناسایی شدند. تولید بیوسورفکتانت، اثر غلظت‏های مختلف نفت، زمان انکوباسیون، کشت مخلوط و شوری بر میزان تجزیه زیستی بررسی شد. ‏‏‏ نتایج: در مجموع ۶ کلونی که قادر به تجزیه نفت خام بودند، جداسازی شد. ۲ سویه بر اساس حذف نفت بیشتر و فعالیت امولسیون‏کنندگی بیشتر انتخاب شد. این سویه‏ها به جنس‏های VibrioوHalomonasتعلق داشتند. فعالیت امولسیون‏کنندگی و میزان تجزیه نفت برای سویه Vibrio alginolyticus به ترتیب ۴/۵۸ و ۵۸/۶۷ درصد و برای سویه Halomonas ps به ترتیب ۶/۱۱و ۴۴/۵۱ درصد بود. بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت سویه‏هایی که دارای فعالیت امولسیون‏کنندگی بیشتری می‏باشند، بیوسورفکتانت بیشتری تولید کرده و قابلیت حذف نفت بالاتری دارند. میزان رشد و تجزیه نفت با طولانی شدن دوره انکوباسیون، افزایش یافته است. همچنین، مشاهده شد کشت مخلوط سویه‏های ‏VibrioوHalomonas میزان بالاتری از تجزیه را نسبت به کشت آن‏ها ‏به تنهایی دارد و با افزایش غلظت نفت از ۵/۲ درصد به بعد میزان رشد باکتری و تجزیه نفت کاسته شده است. بهینه رشد این سویه در ۲۰ تا۸۰ گرم در لیتر سدیم‏کلرید است و در غلظت‏های بالاتر نمک، میزان رشد کاهش یافته است. ‏‏‏ بحث و نتیجه‏ گیری: بررسی‏های انجام شده نشان داد که باکتری‏های موجود در خلیج فارس از تنوع زیاد با توان تجزیه نفت بالا برخوردار هستند و می‏توان از آن‏ها ‏برای‏ پاک‏سازی مناطق دریایی آلوده به نفت استفاده کرد. 

کلیدواژه ها

تجزیه زیستی, شکم پا, باکتری تجزیه کننده نفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.