فراتحلیل عوامل اثرگذار بر راهبرد خودتنظیمی در یادگیری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی تربیتی، دوره: 15، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_JEP-15-54_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده فاطمه ضیغمیان

دانشجو دکتری گروه علوم تربیتی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

مهدی معینی کیا

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر توصیف، تحلیل و ترکیب تحلیلهای ارائهشده در زمینه عوامل اثرگذار بر راهبرد خودتنظیمی در یادگیری بود. روش این پژوهش فراتحلیل و جامعه آماری پژوهش را کلیه مقالات با درجه علمی و پژوهشی، طرح پژوهشی در مرکز تحقیقات سازمان آموزشوپرورش و پایاننامههای موجود در دانشگاههای محقق اردبیلی و رازی در بین سالهای ۱۳۸۰-۱۳۹۴ که به بررسی تاثیر عوامل اثرگذار بر راهبرد خودتنظیمی در یادگیری پرداخته بودند، تشکیل میداد. از بین پژوهشهای انجامشده ۱۱ مورد برای بررسی برگزیده شد. تجزیهوتحلیل دادهها با کمک سه نرمافزار CMA۲، Excel و Spss.v.۲۲ انجام گرفت. در سطح آمار توصیفی از فراوانی و درصد فراوانی و در سطح آمار استنباطی برای محاسبه اندازه اثر از g هگز و مدل اثرات ثابت و اثرات تصادفی، برای بررسی معنیداری فراوانی پژوهشها از روش شمارش کای اسکوئر و جهت ترکیب اندازه اثرها از روش ترکیب احتمالات t واینر استفاده شد. بهمنظور بررسی وجود سوگیری انتشار در مطالعات اولیه از نمودار فونل استفاده شد که سوگیری انتشار را در مطالعات اولیه در متغیر راهبرد خودتنظیمی نشان داد. برای رفع این مشکل از آزمون برازش دووال و توییدی برای هر دو مدل اثرات ثابت و تصادفی استفاده گردید. بهمنظور بررسی همگنی مطالعات از آزمون I۲ و Q استفاده شد که نشان داد مطالعات اولیه همگن نیستند. اندازه اثر محاسبهشده برای مطالعات تحت هر دو مدل ثابت و تصادفی از نظر آماری برای متغیر مورد بررسی معنادار بود. همچنین نتایج ترکیب احتمالات t واینر نشان داد بین اندازه اثرهای ترکیبشده تفاوت معناداری وجود دارد. درنهایت ۱۰ عامل اثرگذار بر راهبرد خودتنظیمی شناسایی و اثرگذاری آنها معنیدار ارزیابی شد. در بین عوامل شناسایی بالاترین شاخص اندازه اثر محاسبهشده مربوط به متغیر یادگیری مشارکتی از نوع جیک ساو بود.

کلیدواژه ها

فراتحلیل, راهبرد خودتنظیمی, خودتنظیمی, یادگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.