ارائه مدل بهینهسازی شبکه توزیع پایدار دارو و استفاده از الگوریتمهای تکاملی چندهدفه برای حل آن (مورد مطالعه: شرکت توزیع داروپخش)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در مدیریت تولید و عملیات، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPOM-10-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیبه جنتیان

دانشجوی دکتری گروه مدیریت صنایع، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مصطفی زندیه

دانشیار گروه مدیریت صنایع، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

اکبر عالم تبریز

استاد گروه مدیریت صنایع، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مسعود ربیعه

استادیار گروه مدیریت صنایع، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

صنعت داروسازی در ایران دچار مشکلاتی مانند توزیع و زمانبندی نامناسب دارو است که موجب بهموقع نرسیدن دارو به بیماران و یا از طرف دیگر حجم عظیم داروهای تاریخ گذشته شده است. همچنین توجه به مسائل زیستمحیطی و اجتماعی در کنار مسائل اقتصادی رویکرد جدی برای رسیدن به توسعه پایدار است. در این مقاله برای توزیع دارو در سطح کشور باتوجهبه میزان تقاضا، توابع هدف اقتصادی، زیستمحیطی و اجتماعی در نظر گرفته شده است. هدف این پژوهش طراحی مدلی نوین برای شبکه توزیع دارو منطبق با شرایط کشور است. نوآوری این مقاله نسبت به سایر پژوهشهای دیگر داشتن تابع هدف اجتماعی مدل است که انبارهای محلی در مناطق با درصد بیکاری بیشتر انتخاب میشوند و این امر موجب ایجاد اشتغال در مناطق محرومتر میشود. برای اعتبارسنجی، مدل پیشنهادی در شرکت داروپخش اجرا شده است. این مدل Np-hard است و برای به دست آوردن جبهه جواب از الگوریتمهای تکاملی سههدفه و سپس تنظیم پارامتر با روش طراحی آزمایشهای تاگوچی استفاده شده است. شرکتهای توزیعکننده دارو با استفاده از این مدل قادر به تصمیمگیریهای استراتژیک (تعیین مکانهای توزیع اصلی و محلی دارو) و تاکتیکی (میزان جریان دارو در شبکه) با کمترین هزینه و زمان، ایجاد اشتغال در مناطق محروم­تر و کاهش ایجاد گازهای خطرناک میشوند.

کلیدواژه ها

شبکه توزیع دارو, پایداری, مدل برنامهریزی چندهدفه, الگوریتمهای تکاملی, طراحی آزمایشهای تاگوچی, کارایی الگوریتم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.