مقاله پژوهشی:تبیین و اولویتبندی ابعاد و مولفههای نظام کارگزاری حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مطالعات دفاعی استراتژیک، دوره: 17، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_SNDU-17-77_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داوود سلیمانی سوچلمائی

دانشآموخته دکتری علوم دفاعی راهبردی دانشگاه عالی دفاع ملی

علی فرهی

استاد مدیریت گرایش رفتار و عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین

محمدابراهیم سنجقی

استاد مدیریت استراتژیک و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر

هادی فقیه علی آبادی

استادیار مدیریت سیستمها و عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین(علیهالسلام)

چکیده

dor:۲۰.۱۰۰۱.۱.۲۰۰۸۴۸۹۷.۱۳۹۸.۱۷.۷۷.۱۱.۶ حج به عنوان فروع دین و یک عمل عبادی و سیاسی دارای ظرفیت­های گسترده­ای برای جهان اسلام است. اجرای عملیات حج و زیارت به­صورت نوین حداقل با نیمقرن تجربه در امر خدمترسانی به زائران با فراز و فرودهای زیادی مواجه بوده است. این مهم به علت نداشتن الگوی مناسب و برآمده از تحقیقات علمی پس از گذشت سه دهه از انقلاب، همچنان با چالشهای زیادی روبه­رو است. ازاینرو هدف اصلی پژوهش تبیین و اولویتبندی ابعاد و مولفههاینظام کارگزاری حج و زیارت ج.ا.ا است. بر این اساس، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نوع داده­های گردآوریشده، ترکیبی است در بخش کیفی پروتکل مصاحبه­ ذهن کاوی با خبرگان به تعداد ۳۰ نفر بوده است و در بخش کمی از روش جمع­آوری داده­ها، با استفاده از پرسشنامه به صورت میدانی انجام گردید. جامعه آماری این تحقیق متشکل از صاحب­نظران، متخصصان و خبرگان حوزه کارگزاری حج و زیارت به تعداد ۸۰ نفر و روش نمونهگیری هدفمند بوده است. اعتبار الگوی تحقیق با استفاده از نرمافزارهای SPSS و PLS حاصل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که از بین ۵ بعد الگوی نظام کارگزاری «نظام مدیریت»، دارای اولویت اول و سایر ابعاد به ترتیب «نظام ارزشی»، «نظام پشتیبانی»، «فعالیت­های کلیدی» و «نظام تعاملات محیطی» در اولویتهای بعدی قرارگرفتهاند. همچنین از بین ۲۹ مولفه احصا شده، مولفههای «نظارت و کنترل»، «معنویت»، «روان­سازی سفر زائر»، «حرفه­ای و کارآمد بودن کارگزار» و «مسئولیت­پذیری و خدمت­گزاری کارگزاران» به ترتیب حائز بیشترین امتیاز شدند. از مهمترین دستاورد این پژوهش پیشنهاد ایجاد نهاد کارگزاری حج و زیارت است.

کلیدواژه ها

نظام کارگزاری, حج و زیارت ج.ا.ا, مدیریت راهبردی, نظریههای کارگزاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.