بررسی روابط عربستان سعودی و انگلستان از 1797 تا پایان جنگ سرد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO09_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 985
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید ایمنی

کارشناس ارشد، گروه روابط بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

سیاست و تلاش بریتانیا به منظور حفظ شبه قاره هند، منطقه خاورمیانه (و کشورهای حاشیه خلیج فارس) را به منطقه ای بسیار با اهمیت برای آن کشور تبدیل کرد و به همین دلیل آن ها سعی میکردند که این منطقه را تحت نفوذ قدرت دریایی و تجاری خود قرار دهند. از ابتدای شکل گیری روابط میان خاندان آل سعود و امپراتوری بریتانیا، روابط دو طرف در اکثر مواقع نزدیک و دوستانه بود و این خاندان از حمایت بریتانیا برخوردار بودند که مهمترین دلیل این امر، وجود دشمن مشترک (امپراتوری عثمانی) بود. اگرچه با پایان جنگ جهانی دوم و کاهش قدرت نظامی و اقتصادی بریتانیا، رابطه دو کشور به سردی گرایید ولی پس جنگ میان اعراب و رژیم صیهونیستی، مجدداً روابط گرمی میان دو کشور برقرار گردید و این موضوع اهمیت خود را در قالب قراردادهای بسیار بزرگ نظامی (قراردادهای الیمامه یک و دو) نشان داد. از مهمترین وقایع و اتفاقات سیاسی و دیپلماتیک میان دو کشور می توان به قرارداد 1915، قرارداد جده در سال 1927، کنفرانس مصر، کنفرانس 1952، اختلافات دو کشور در خصوص منطقه البریمی، جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1973 و قراردادهای الیمامه اشاره نمود. نتایج این پژوهش نشان میدهد که اگرچه در روابط میان دو کشور فراز و فرودهای بسیاری دیده می شود، با این وجود روابط دو کشور همواره محکم و در راستای منافع انگلیس در منطقه خاورمیانه و همچنین حفظ نظام حاکم بر عربستان سعودی بوده است.

کلیدواژه ها

عربستان سعودی، انگلستان، خاندان آل سعود، قرارداد الیمامه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.