پاسخ آنزیم‌های دهیدروژناز و اوره آز به دو علف‌کش تری بنورون- متیل و بروموکسینیل در خاک تحت کشت گندم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-3-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد علی پوربابایی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران

امین بهرامی

کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک دانشگاه تهران

چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر علف­کش­های تریبنورون- متیل (گرانستار) و بروموکسینیل (پاردنر) بر فعالیت آنزیم­های دهیدروژناز و اوره­آز در یک خاک آهکی تحت کشت گندم و میزان بازدارندگی فعالیت بیولوژیکی آنها بود. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل و بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار به صورت گلدانی انجام گردید. غلظت­های علف­کش تریبنورون- متیل 30، 42، 56 (غلظت توصیه شده) و 84 میلی­گرم بر لیتر و علف­کش بروموکسینیل 225، 450، 675 (غلظت توصیه شده) و 900 میلی­گرم بر لیتر در دو حالت حضور و عدم حضور گیاه گندم اعمال شدند. فعالیت آنزیم­های دهیدروژناز و اوره­آز خاک در 3، 30 و 60 روز پس از مصرف علف­کش­ها اندازه­گیری شدند. در هر یک از علف­کش­ها کاهش معنی­داری در میزان فعالیت دهیدروژناز و اوره­آز با افزایش غلظت علف­کش در هر یک از زمان­های نمونه­برداری در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده گردید. بالاترین میزان کاهش فعالیت آنزیم­های دهیدروژناز و اوره­آز در خاک تحت تیمار با علف­کش بروموکسینیل به ترتیب به میزان 61 و 51 درصد در 30 و 3 روز پس از مصرف در غلظت 900 میلی­گرم بر لیتر بدست آمد. در این آزمایش فعالیت آنزیم دهیدروژناز بعد از روز سوم تیمار روند افزایشی نشان داد. این افزایش فعالیت را می­توان ناشی از افزایش جمعیت میکروبی با قابلیت استفاده از علف­کش­به عنوان منبع کربنی دانست. همچنین کاهش معنی­داری در میزان فعالیت آنزیمی در تیمارهای بدون گیاه در مقایسه با تیمارهای با گیاه مشاهده شد.

کلیدواژه ها

آنزیم های خاک, علف‌کش, فعالیت زیستی, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.