کانی سازی و دگرسانی در کانسار مس پورفیری بندرهنزا‚ شمال شرق شهرستان بافت‚ استان کرمان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش ملی زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NSGI01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد کریمی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

مصطفی منصوریان

کارشناس ارشد زمین شناسی اقتصادی

چکیده

واحدهای لیتولوژیکی رخنمون یافته در منطقه بندرهنزا ‚ شامل واحدهای آذرین بیرونی و درونی با ترکیب حدواسط تا اسیدی در بخش جنوبی زون سنندج – سیرجان در استان کرمان دیده می شوند.این مجموعه شامل گدازه های آندزیت پورفیری و پیروکلاستیک با ترکیب توف – توف برشی و آگلومرای آندزیتی است.در این محدوده سن واحد های آتشفشانی پیروکلاستیکی‚ مربوط به ائوسن و سن واحدهای نفوذی مربوط به بعد از ائوسن و احتمالا الیگومیوسن است. جوان ترین فاز ماگماتیسم در این محدوده الیگومیوسن رخ داده که شامل تزریق های مکرر(حداقل دو فاز) از واحدهای ساب ولکانیک با ترکیب گرانودیوریت پورفیری(میکرو) است که تزریق آن ها عامل اصلی کانی سازی در این محدوده می باشد.در محدوده بندرهنزا به دلیل حجم زیاد و عملکرد گسترده سیالات دگرسان کننده، فرآیندهای دگرسانی از اهمیت و گسترش قابل توجهی برخوردارند. مهمترین فرآیندهای دگرسانی قابل مشاهده در این محدوده شامل دگرسانی های پروپیلی تیک(با گسترش زیاد)، فیلیک، پتاسیک و سیلیسی است. شدت گسترش فرآیندهای دگرسانی در محدوده بندرهنزا انطباق خوبی با تکتونیک منطقه و گسل های فعال محدوده را نشان می دهد. در نقشه زمین شناسی 1:5000 بندرهنزا کانی سازی انجام شده با توجه به وضعیت و موقعیت جایگزینی استوک ساب ولکانیک اصلی و همچنین دگرسانی های مرتبط اتفاق افتاده در دو بخش قابل مطالعه و بررسی است: الف- کانی سازی در استوک گرانودیوریت پورفیری که بیشتر به صورت رگه – رگچه های کوارتز+ مگنتیت ± کالکوپیریت ± پیریت است. ب- کانی سازی در واحد لوکوگرانیت با دگرسانی فیلیک که بیشتر به صورت کانی سازی پراکنده از پیریت ± کالکوپیریت ± مالاکیت + اکسید آهن است.

کلیدواژه ها

بندرهنزا‚ جزایر قوسی‚ لوکوگرانیتها‚ واحدهای آذرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.