ارزیابی کارایی مدل بارش-رواناب GR4J در شبیهسازی دبی روزانه جریان در حوزه آبخیز نیرچای اردبیل
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 11، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WATER-11-3_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 612
نویسندگان
گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعیدانشگاه محقق اردبیلی
گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه یزد
چکیده
با توجه به لزوم برآورد دقیق مقادیر دبیهای روزانه در آبخیزهای فاقد آمار و پیشبینی رفتارهیدرولوژیک آبخیزها، بر اهمیت آزمون مدلهای بارش-رواناب تاکید میکند. مدل GR4J مدل بارش-رواناب یکپارچه بوده که با ورودیهای محدود و سهلالوصول نتایج قابل قبولی را ارائه میکند. در پژوهش حاضر به بررسی کارایی مدل GR4J در شبیهسازی دبی روزانه جریان در حوزه آبخیز نیرچای اردبیل پرداخته شد. از دادههای روزانه بارش، تبخیر و تعرق و دبی در فاصله سالهای 1391-1381 استفاده گردید. پس از بهدست آوردن پارامترهای مدل، مدل با روش سعی و خطا مورد واسنجی قرار گرفت و سپس با دادههایی متفاوت اعتبارسنجی شد. نتایج شبیهسازی نشان داد که، علیرغم بیش تخمینی مقادیر شبیهسازی شده مدل در مرحله اعتبارسنحی، شبیهسازی مدل در روند تغییرات جریان و نیز دورههای جریان کمینه مناسب بوده است. ارزیابی نتایج مدل با معیار نش-ساتکلیف نشان داد که دامنه تغییر مقادیر این شاخص در سالهای مختلف بین 77/0-31/0 میباشد. ارزیابی نتایج نشان داد که، نتایج شبیهسازی و برآورد شده دبی بهوسیله مدل GR4J در حد متوسط و قابل قبولی میباشد و مدل مذکور میتواند برای حوزههایی مشابه از نظر اقلیمی، فیزیوگرافی و کاربری اراضی مورد استفاده قرار گیرد. وجود اختلاف ارتفاعی ایستگاه ثبت دادههای اقلیمی با مرکز ثقل حوزه و تفاوت مقادیر ورودی به مدل با مقادیر واقعی موثر بر دبی میتواند منشاء بروز خطا در نتایج باشد. علیرغم آزمون مدل در آبخیزهای متعدد، بنظر میرسد که مساحت و واکنش هیدرولوژیک آبخیز بر شبیهسازی مدل (مقیاس زمانی روزانه است) موثر باشد. لذا رفتار جریان مشاهداتی آبخیز نیرچای با واکنش سریع ناشی از شیب و مساحت کم، در مدل بارش-رواناب بهطور مناسب شبیهسازی نشده است.کلیدواژه ها
مدل GR4J, واسنجی, اعتبارسنجی, مدلسازی جریان, مدل بارش-رواناب, حوزه نیرچایاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.