بررسی تطبیقی شباهتها و تفاوتهای شعر آدونیس و سهراب سپهری وارثانِ آب و خرد و روشنی: چشم» به راهِ آب«، و گوش به »صدای پای آب«

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF04_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 836
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین موحد

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور

چکیده

آدونیس یکی از برجسته ترین و مؤثرترین شعرای معاصر عرب به شمار می آیـد. او از اندیشـمندان برجسـته و مطرح دنیای عرب نیز هست که مواضع قوی و جسورانه اش در باره ادبیات و فرهنگ عرب و راه های تحول آنهـا در عصر حاضر همواره محل مناقشه بوده است. آدونیس به شاعر سوررئالیست و متمایل به تصوف نیـز شـهره اسـت و اشعار ناب و نوآورانه اش در سراسر جهان خوانندگان خود را یافته و به بیشتر زبانهای دنیا ترجمه شده اند. او که از نوجوانی تا کنون پیوسته شعر گفته، مقاله نوشته و در محافل ادبی شرکت داشته و سخن گفته است، نام خود را به عنوان شاعر پیشتاز مدرنیسم عرب حک کرده است. سهراب سپهری، شاعر و نقاش بلندآوازه ایران نیز با وجود عمر نسبتا کوتاه خود در شمار بهترین و پرکارترین هنرمندان معاصر ایران به حساب می آید. شعر سهراب به غایت ساده و بی پیرایه و در عین حال ژرف و اندیشمندانه است. شعر سهراب نیز هماننـد آدونـیس، مرزهـای زمـان و مکـان را درمینوردد تا حقایق بی زمان را بر روی کاغذ بنشاند و برای همین در دلها می نشیند. نه تنها مضامین، بلکـه طـرز کاربرد واژه ها و چینش آنها در شعر آدونیس و سهراب سپهری ، گاه شباهت خیره کننده ای دارد. علاقه هر دو شاعر به اسطوره، عرفان و فلسفه، نگاه انسان دوستانه و زندگی مدارانه، و ارتباط عمیق با تمامی عناصـر طبیعـت و جهـان پیرامون خود و بیان آن به طرزی بدیع و زیبا، وجـوه مشـترک ایـن دو شـاعر برجسـته جهـان معاصـر را تشـکیل میدهند. این مقاله که به روش تحلیلی-توصیفی و اسنادی و کتابخانه ای تهیه شـده اسـت، بـا بررسـی و مقایسـه برخی از اشعار آدونیس وسهراب سپهری می کوشد شباهتها و نیز تفاوتهای بارز این دو شاعر نامدار زبان فارسـی و عربی معاصر را به نمایش بگذارد.

کلیدواژه ها

آدونیس، سهراب سپهری، شعر معاصر عرب، شعر معاصر فارسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.