تحلیل پژوهش‌های ایران درباره‌ی آلودگی هوا با رویکرد علم‌سنجی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه علم سنجی کاسپین، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CJS-7-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 432
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر خاصه

Department of Knowledge and Information Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran

فرامرز سهیلی

Department of Knowledge and Information Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran

زهرا مهری

MA. in Scientometrics, Payame Noor University, Tehran, Iran

مصطفی رستمی

The Academic Institute for Ethics and Education, Qom, Iran

نجمه نوارباف زاده

Shoushtar Faculty of Medical Sciences, Shoushtar, Iran

چکیده

سابقه و هدف: امروزه در علم‌سنجی از کلیدواژگان تولیدات علمی جهت ارزیابی بروندادهای علمی استفاده می‌شود. در این پژوهش از کلیدواژگان تولیدات علمی متخصصان ایرانی حوزه آلودگی هوا نمایه شده در پایگاه‌های بین‌المللی جهت تحلیل واژگان استفاده شده است. مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع کاربردی و با استفاده از فنون و نرم‌افزارهای علم‌سنجی انجام‌شده است. داده‌های این پژوهش از پایگاه وب‌آ‌وساینس از سال‌ ۱۹۸۳ الی ۲۰۱۸ استخراج شد. جامعه پژوهش شامل ۱۰۵۴ مدرک که با استفاده کلیدواژه‌های لاتین مرتبط با آلودگی و ریشه‌های آن و مطابق با استراتژی جستجو پایگاه می‌باشد، به‌دست آمده است. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار‌های Bib Excel، SPSS، UCINET و Excel استفاده شده است. یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان داد از نظر فراوانی، کلیدواژه‌های "تهران" و "ذرات معلق" بیشترین فراوانی را داشته‌اند. نتایج این پژوهش نشان داد تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی حوزه‌­ی آلودگی هوا از ۱۱ خوشه تشکیل شده است که خوشه‌های ۱ و ۱۱ به ترتیب با ۱۴ و ۱۳ واژه از پربسامدترین خوشه‌ها به شمار می‌روند. همچنین بر اساس یافته‌ها، پژوهشگران کشور آمریکا بیشترین همکاری را با پژوهشگران ایرانی با تولید ۹۱ مدرک داشته‌اند. از طرفی در بازه‌ی زمانی مورد مطالعه، مؤسسات پژوهشی و اجرایی حوزه­‌ی آلودگی هوا کمترین تولیدات علمی را داشته‌اند. نتیجه‌گیری: تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در سال‌های مشخص‌شده روند رو به رشدی داشته است. همچنین نقشه‌های تراکم واژگان حوزه­‌ی آلودگی هوا نشان از تراکم واژگان "کیفیت هوا" و "ذرات معلق" در نقشه‌ها را دارد.

کلیدواژه ها

Air pollution, Scientometrics, Iranian researchers, Content analysis, آلودگی هوا, علم‌سنجی, پژوهشگران ایرانی, تحلیل محتوا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.