شرط خیار در اقاله از منظر فقه و حقوق موضوعه ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH05_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نورالهی

گروه حقوق خصوصی دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

چکیده

از آنجا که در مذاهب اسلامی نظرات در مورد ماهیت اقاله متفاوت می باشد و چگونگی جعل شرط خیار در اقاله تا حد زیادی بستگی به ماهیت اقاله دارد، در خصوص ماهیت اقاله باید عنوان کرد که پیروان مذهب مالکی معتقدند که اقاله بیع جدید بوده و همانگونه که در بیع «نقل و انتقال صورت می گیرد با اقاله نیز نقل وانتقال صورت می پذیرد و چون نقل وانتقال اول را بیع می نامیم، نقل وانتقال ثانوی را نیز باید بیع بنامیم. برمبنای این نظر می توان گفت همانگونه که در بیع شرط خیار وجود دارد در اقاله نیز شرط خیار جاری می شود. فقها مذهب شافعی و حنبلی اقاله را مطلقاً فسخ می دانند وبا این عقده که فسخ فسخ معنا ندارد اینگونه برداشت می شود که شرط خیار در اقاله راه ندارد. حنیفه در خصوص ماهیت اقاله بین طرفین عقد و اشخاص ثالث قائل به تفکیک بوده و اقاله را نسبت به طرفین فسخ و نسبت به اشخاص ثالث عقد جدید تلقی می کنند واز این رو معتقدند چون نسبت به طرفین فسخ می باشد بنابراین شرط خیار در اقاله جریان ندارد. ماهیت اقاله در نزد فقها امامیه در بستر زمان دچار تغییر وتحولاتی شده است. به این صورت که فقها متقدم امامیه اعتقاد بودن اقاله داشته اند لیکن دیدگاه فقها متاخر امامیه به سمتی گرایش پیدا کرده و که اقاله را عقد بدانند و فقها متاخر با بیان این دلیل که اقاله نیازمند تراضی دو طرف بوده و به ایجاب و قبول نیاز دارداعتقاد بودن اقاله دارند و بنابر عقد بودن اقاله می شود گفت شرط خیار در اقاله با مشکلی رو به رو نخواهد بود. مشهور اساتید حقوق مدنی ایران نیز اقاله را عقد می دانند طرفین عقد است و گروهی با استناد به ماده 10 قانون مدنی و لزوم احترام به قراردادهای خصوصی افراد معتقد بر قرارداد جدید بودن اقاله می باشند.

کلیدواژه ها

شرط خیار، شرط، خیار، اقاله، ماهیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.