مروری برکاربرد داده های ماهواره ای درمطالعات خاک

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI09_613
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2710
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدکاظم علوی پناه

دانشیاردانشگاه تهران , دانشکده جغرافیا , گروه کارتوگرافی

حمیدرضا متین فر

دانشجوی دکترای دانشگاه تهران، دانشکده کشاورزی

چوقی بایرام کمکی

مدرس دانشگاه صنعتی شاهرود دانشکده زمین شناسی

فریدون سرمدیان

استادیار دانشگاه تهران , دانشکده کشاورزی

چکیده

در سالهای اخیر، کسب اطلاعات از داده های سنجش از دور به و یژه داده های ماهواره ای افزایش فزاینده ای داشته است و روشهای متعددی برای بهبود مطالعات سنجش از دور در علوم طبیعی بخصوص خاکشناسی ارائه گشته است . بعنوان مثال، با استفاده از داده های سنجش از دور و GIS می توان تیپ خاکها را شناسائی و در فاصله زمانی کوتاه با صرف هزینه کمتری انواع نقشه های خاک را تهیه نمود . تحقیقات و مطالعات اخیر نشان می دهد که ک اربرد داده های ماهواره ای در مطالعات پدیده های طبیعی زمین و معضلات آن می تواند کمک بسزائی در صرفه جویی زمان و افزایش دقت نماید . در این مقاله که مواردی از قبیل (1) تلفیق داده های ماهواره ای با GIS و ارزش صرفه جویی در وقت (2) تلفیق سنجش از دور و زمین آمار و بررسی تغییرات مکانی خاک (3) صرفه جویی زمانی و مکانی در مطالعات خاک و منابع طبیعی (4) نقش مقیاس در انتخاب داده ها و دقت در بررسی تغییرات مکانی (5) زمان عبور ماهواره و انتخاب زمان مناسب برای مطالعات صحرایی بررسی می گردد . بر اساس نتایج این مطالعات، اهمیت کاربرد فناوری و سنجش از دور برای مطالعات خاکشناسی بویژه در صرفه جویی وقت و کاهش هزینه آشکار می گردد . بنابراین، پیشنهاد می گردد که این فناوری مورد توجه بیشتر مدیران و برنامه ریزان کشور بخصوص در منابع طبیعی و کشاورزی قرار گیرد .

کلیدواژه ها

ارزیابی، خاک، خاکشناسی، نقشه، هزینه، ماهواره، سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.