آیا افشای اطلاعات به کاهش معاملات مبتنی بر اطلاعات خصوصی و شوک متقارن جریان سفارش در بورس اوراق بهادار تهران منجر می‌شود؟

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی، دوره: 10، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMR-10-40_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 320
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق رضایی

university of Tehran

محسن مهرآرا

Karegar Shomali Street, Faculty of Economics, Tehran, Iran

علی سوری

Karegar Shomali Street, Faculty of Economics, Tehran, Iran

چکیده

در بازارهای مالی تقارن اطلاعات و تفسیر همگن از اطلاعات در میان معامله گران از شروط اصلی برقراری کارایی بازار است، اما این شروط در واقعیت نقض می شود. در این مطالعه با استفاده از الگوی بدیع مارکف پنهان، ابتدا به بررسی روند شاخص های پویای معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی و اختلاف تفاسیر معامله گران پرداخته، سپس با تعیین «پنجره رویداد» 21 روزه تأثیر افشای اطلاعات با اهمیت، بر روند آن شاخص ها بررسی شده است. در این راستا، احتمال روزانه معاملات مبتنی بر اطلاعات خصوصی (PIN) و احتمال شوک متقارن جریان سفارش (PSOS) برای 32 نماد از 11 صنعت بورسی طی 1394 تا 1397 تخمین زده شد. PIN بعنوان شاخصی برای ریسک اطلاعات نامتقارن و PSOS شاخصی برای شدت اختلاف و ناهمگنی تفاسیر معامله گران در بازار است که تغییرات و شدت آنها نقش مهمی در شکل گیری قیمت و نقدشوندگی بازار سهام دارند. نتایج نشان می دهد که اغلب نمادهایی که ارزش بازاری بالاتری داشته‌اند، ریسک اطلاعات نامتقارن و اختلاف تفاسیر کمتری را در مقایسه با سایر نمادها تجربه کرده اند. به طور کلی، می توان گفت که شدت اطلاعات نامتقارن و شوک های ناشی از اختلاف تفاسیر معامله گران در بورس تهران بیشتر از سایر بورس های توسعه یافته است. همچنین، انتشار عمومی اطلاعات به طور معناداری موجب کاهش PIN برای سه روز متوالی و افزایش PSOS برای 10 روز متوالی می شود، اما شدت اثرگذاری آن بر PIN ضعیف تر از PSOS است. در واقع، در بورس تهران برتری اطلاعاتی بخشی از معامله گران مطلع، همواره مستقل از انتشار عمومی اطلاعات بوده، همچنین اختلاف تفاسیر معامله-گران با افشای عمومی تشدید و ادامه دار می شود.

کلیدواژه ها

Informed Trading, Symmetric Order Shock, Information Disclosure, Hidden Markov Model., معامله‌گران مطلع, شوک متقارن جریان سفارش, انتشار اطلاعات, مارکف پنهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.