سفال باستانی و باستان سنجی؛ شناخت تکنولوژی ساخت سفال‌های فرهنگ علی‌آباد در تپه دهنو شهداد، جنوب‌شرق ایران (3750-3250پ.م)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علم و مهندسی سرامیک، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCSE-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدامین امامی

یاسین صدقی

اکبر عابدی

نصیر اسکندری

چکیده

توزیع و پراکندگی سفالینه­های فرهنگ علی­آباد، که مربوط به هزاره­ی چهارم قبل از میلاد (دوره مس­سنگی جدید) هستند را در مناطق مختلف جنوب­شرق ایران ازجمله کرمان، مکران و غرب بلوچستان پاکستان می­توان مشاهده کرد. در جنوب­شرق ایران محوطه­ی تپه دهنو شهداد واقع در استان کرمان از این امر مستثنی نبوده و دربرگیرنده این سبک سفال­ها نیز است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا با بررسی و مقایسه ریزساختارشناسی و مشخصات کانی شناسی سفال­های فرهنگ فوق، به تکنولوژی ساخت و منشا آنها پی برده شود. درهمین‌راستا به­منظور بررسی تفاوت­ها و شباهت­های ساختاری، تکنیک ساخت و منشا سفال­ها از روش‌های آنالیز پتروگرافی مقاطع نازک میکروسکپی، XRD، FESEM-EDS و pXRF نیز استفاده شده است. نتایج آنالیزهای صورت­گرفته بر روی سفال‌ها بیان­گر استفاده از منابع یکسان در ساخت سفال‌ها دارد که با مقایسه آنها با سازند زمین­شناسی منطقه می­توان پی برد که سفالگران پیش از تاریخی منطقه شهداد از معادن خاک­های رس محلی مشابهی استفاده نموده­اند. سفال­های مورد بررسی را از لحاظ پتروفابریک می­توان به دو بخش سفال‌هایی با زمینه رسی در زمینه قرمز رنگ و زمینه سبز رنگ تقسیم نمود که تمام آن­ها دارای تمپرهای معدنی مشابه هستند و تنها تفاوت در سفال­ها را می­توان در نوع تکنیک ساخت و درجه حرارت­های پخت‌شان دانست، یعنی سفال­ها در دو دسته، سفال­هایی با درجه حرارت پخت کمتر از 850 درجه سانتی­گراد و سفال­هایی با درجه پخت 900 تا 1000 درجه سانتی‌گراد قرار دارند.

کلیدواژه ها

Ceramography, Structural, Petrology, Provenance, Archeometry, Ali-abad culture, Southeastern Iran, سرامیک‌نگاری, ساختارشناسی, پترولوژی, منشاءیابی, آرکئومتری, فرهنگ علی‌آباد, جنوب‌شرق ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.