کاربست تحلیلی- ساختاری بازآفرینی پایدار شهری (مطالعۀ موردی: شهر خرم‏ آباد)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 52، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-52-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره فنی

دانشیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

جمیله توکلی نیا

دانشیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مریم بیرانوندزاده

دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

بازآفرینی شهری پایدار فرایند توسعه‏ای همه‏جانبه در عرصه‏های‏ اجتماعی، اقتصادی، محیطی، و کالبدی به‏منظور ارتقای کیفیت زندگی در محدوده‏ها و محله‏های هدف در پیوند با کل شهر است. پژوهش حاضر به‏منظور بررسی روابط علّی میان مؤلفه‏های بازآفرینی پایدار شهری در بافت ناکارآمد شهر خرم‏آباد با روش توصیفی- پیمایشی تدوین شده است. جامعة آماری شامل شهروندان ساکن بافت است. ابزار مورداستفاده پرسش‏نامة محقق‏ساخته در طیف پنج‏گزینه‏ای لیکرت بود. در این پرسش‏نامه، پنج عامل از عوامل مؤثر در بازآفرینی پایدار شهری بافت ناکارآمد خرم‏آباد(اجتماعی، اقتصادی، زیست‏محیطی، کالبدی، و مدیریتی) بررسی شد. مطالعة عوامل اثرگذار در بافت ناکارآمد شهر خرم‏آباد نشان می‏دهد استقرار مراکز عمدة اداری و درمانی، مذهبی، در محدودة بافت و وجود قلعۀ فلک‏الافلاک به‏عنوان یک اثر تاریخی قدرتمند و امام‏زاده زیدبن علی در درون بافت از عمده عوامل اثرگذار در روند پیشبرد بازآفرینی در بافت ناکارآمد شهر خرم‏آباد است. به‏منظور سنجش عوامل اثرگذار دربازآفرینی بافت ناکارآمد خرم‏آباد از مدل معادلات ساختاری در قالب نرم‏افزار AMOS استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها نشان داد.بین متغیرهای اجتماعی با میزان P Value، 0.00، متغیر کالبدی با میزان 0.04 و متغیر مدیریتی با میزان0.00 با بازآفرینی بافت ناکارآمد شهر خرم‏آباد ارتباط معنی‏داری وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد عامل مدیریتی دارای بالاترین اثرگذاری در روند بازآفرینی بافت و عامل زیست‏محیطی دارای کمترین اثرگذاری است.

کلیدواژه ها

بازآفرینی پایدار, تحلیل ساختاری, توسعة پایدار, شهر خرم‏آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.