مرور نظامند و فراتحلیل کیفی پژوهش‌های اکوسیستم کارآفرینی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 52، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-52-3_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی قدیری معصوم

استاد دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

سیدحسن مطیعی لنگرودی

استاد دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

محمد رضا زالی

دانشیار دانشکده کارآفرینی، دانشگاه تهران

علی غلامی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی- برنامه ریزی فضایی کارآفرینی در مناطق روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

بررسی تحقیقات انجام‏شده در حوزة اکوسیستم کارآفرینی نشان می‏دهد این مطالعات گرفتار برخی ضعف‏های عمده در ابعاد نظری و روش‏شناختی است. این مشکلات باعث شده‏اند تا پژوهشگران به استفاده از مدل‏های ارائه‏شده توسط برخی محققان و نهادهای بین‏المللی روی بیاورند که معمولاً با ماهیت جغرافیایی‏- منطقه‏ای تحقیقات متناظر نیستند. در مقالة حاضر تلاش شده است تا ضمن تحلیل کمیت و کیفیت مطالعات انجام‏گرفته در حوزة اکوسیستم کارآفرینی، بازیگران کلیدی این اکوسیستم و نقش‏ها و روابط آن‏ها شناسایی و بررسی شود. تحقیق حاضر از نوع مطالعات توصیفی است و با توجه به روش اجرا، مطالعة سیستماتیک تلقی می‏‏شود که با روش فراتحلیل کیفی انجام شده است. از میان مقالات قابل دسترس، هفتاد مورد که دارای شرایط لازم بودند انتخاب شدند و در تحلیل‏ها استفاده شد. نتایج به‏دست‏آمده از بررسی چارچوب نظری و روش‏شناختی مقالات در تطبیق با اصول پارادایم اکوسیستم کارآفرینی نشان می‏دهد بیشتر مطالعات انجام‏گرفته در این حوزه از نظر چارچوب ایدئولوژیک و ابزار و روش مورد استفاده دارای نواقص اساسی است که ریشة این شکاف بیشتر به‏دلیل عدم درک کافی محققان حوزة کارآفرینی از مفهوم اکوسیستم است. همچنین، نتایج تحلیل کیفی مطالعات بیانگر این است که اکوسیستم کارآفرینی از نُه بازیگر که در دو سطح و شش حوزه عمده فعالیت می‏کنند تشکیل شده است که حضور و دامنة فعالیت این بازیگران بسته به سطح توسعة مناطق متفاوت است.

کلیدواژه ها

اکوسیستم کارآفرینی, فراتحلیل کیفی, محیط کارآفرینی, مرور نظامند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.