آینده‌‌نگاری کرامت منابع انسانی در سازمان‌های دولتی: مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه فرآیند مدیریت و توسعه، دوره: 32، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDP-32-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک جوکار

Tehran Province Civil Registration

زهرا علی پور درویش

Azad University

حمیدرضا یزدانی

Tehran University

ناصر میرسپاسی

Azad University

چکیده

کرامت از جمله مفاهیم جدید و اثرگذاری است که در حوزه منابع انسانی (به‏‌ویژه آینده منابع انسانی) مطرح است. در پژوهش‏‌های حوزه منابع انسانی به‌‏ندرت به موضوع آینده‌‏نگاری در خصوص کرامت انسانی و احترام به کارکنان پرداخته می‏‌شود. این پژوهش، به یافتن عواملی می‌‏پردازد که می‏‌توانند آینده کرامت منابع انسانی را در سازمان تغییر دهند. روش پژوهش اکتشافی-تبیینی است. نمونه‌‏گیری به صورت هدفمند و گلوله‏‌برفی است. جامعه آماری شامل 14 نفر از صاحب‏‌نظران و خبرگان سازمان هستند. به این ترتیب، از ژرفای داده‏‌های خام با کدگذاری‏‌های باز، انتخابی، و نظری نتایج به‏‌دست می‏‌آید. با کدگذاری باز، 148 مورد یافت شد. در مرحله کدگذاری نظری، عوامل گسترش اینترنت و شبکه‏‌های اجتماعی، کاربرد تراشه‌‏های هوشمند در مدیریت منابع انسانی، امنیت سایبری، ایجاد سازمان‏‌های مجازی و کار گروهی، تغییر ساختار ارزش‏‌ها در گذر زمان، و تفاوت در تعریف از احترام بین نسل‏‌های مختلف، اخلاق در مدیریت، حفظ حریم خصوصی، زمینه‌‏های فردی، بسترهای سازمانی و اجتماعی استخراج می‏‌شوند. و از جمع‏‌بندی آن‏ها در مرحله کدگذاری انتخابی سه پیشران فناوری و فناوری اطلاعات، اخلاق، و بسترهای لازم برای حفظ کرامت به‏‌دست می‏‌آیند. با استفاده از این پیشران‏‌ها می‏توان سناریوهای مختلفی برای آینده کرامت منابع انسانی سازمان متصور شد. مدیران و کارکنان با استفاده از این سناریوها می‏توانند آینده کرامت منابع انسانی سازمان را به‌‏گونه‌‏ای اجرا کنند که به نفع سازمان و کارکنان باشد، تا هم سازمان به نتایج مورد نظر برسد و هم کارکنان دارای احترام، عزت، و کرامت باشند.

کلیدواژه ها

Foresight, Dignity, Human Resources, Scenario, Case Study, آینده‌‌نگاری, کرامت, منابع انسانی, سناریو, مطالعه موردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.