کانی شناسی و ژئوشیمی کانسار سرب و روی نسار، باختر خمین، ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و سومین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI23_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 610
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد یزدی

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

مهدی عبابافی

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

ایرج رسا

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

مصطفی اسماعیلی وردنجانی

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

کانسار سرب و روی نسار در جنوب روستای لکان قرار دارد. این روستا در محدوده استان مرکزی، شهرستان خمین، دهستان خرمدشت و بخشکمره واقع شده است. محدوده کانسار در بخش میانی زون سنندج- سیرجان قرار می گیرد. عمده واحدهای سنگی رخنمون یافته در این محدوده شامل فیلیت و شیست به سن تریاس، ماسه سنگ های دگرگون شده، فیلیت و شیست به سن ژوراسیک، دولومیت های ماسه ای زردرنگ، سنگ های آهکی خاکستری توده ای، میان لایه هایی از شیل های آهکی به رنگ سبز تا زرد به سن کرتاسه و نهشته های دوره کواترنریمی باشند. نیمه شمالی محدوده عمدتاً شامل نهشته های کرتاسه پایینی از جنس آهک خاکستری توده ای، آهک مارنی، دولومیت ماسه ای زردرنگ و ماسه سنگ ژوراسیک می باشند. در بخش جنوبی عمدتاً نهشته های ماسه سنگی ژوراسیک و سنگ های دگرگون شده تریاس از جنسفیلیت و شیست رخنمون یافته اند. بخش شمال خاوری محدوده توسط دشت های دوره کواترنری پوشیده شده است. بیشتر گسل های رخداده دراین محدوده دارای راستای باختری- خاوری هم راستا با روند عمومی زون ساختاری سنندج- سیرجان، می باشند. سایر گسل های رخداده دراین محدوده دارای روند شمال باختری- جنوب خاوری می باشند. کانی های فلزی عمده در این محدوده گالن، اسفالریت، گوتیت و هماتیت می باشد و به میزان بسیار کمتر کانی های کالکوپیریت، پیریت و مالاکیت است. کانی سازی اغلب در سنگ های آهکی صورت گرفته است. اینسنگ ها اکثرا سیلیسی شده اند و نسل های مختلفی از کوارتز را دارا می باشند بطوری که سیلیسی شدن رابطه مستقیمی با کانه زایی دارد.پدیده دولومیتی شدن نیز از دیگر دگرسانی های مهم در کانه زایی سرب میب اشد که گاهی با سیلیسی شدن همراه است. تجزیه ژئوشیمیایی 116نمونه نشان داد که میانگین عیار 1/3Pb درصد (حداقل 512ppm و حد اکثر 7 درصد)، میانگین عیار 4Zn درصد (حداقل 267ppm و حداکثر 14 درصد) و میانگین عیار 9.9ppm (حداقل 0/7ppm و حداکثر 59/7ppm) است. این عیار نشان می دهد که نمونه های این محدوده اکتشافی از نظر روی حداقل آستانه اقتصادی یک معدن روی را دارا می باشد. با در نظر گرفتن شواهد زمین شناسی، نوع دگرسانی و سنگمیزبان کربناته، کانه زایی را می توان در رده کانسارهای سرب و روی نوع ایرلندی معرفی نمود.

کلیدواژه ها

کانی سازی سرب و روی، نوع ایرلندی، نسار، خمین، ایران مرکزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.