استفاده از مصالح FRP به روش NSM در مقاو‌م‌سازی لرزه‌ای ساختمان‌های بنایی تاریخی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهه باستان سنجی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRA-6-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد آخوندی

دانشگاه هنر اسلامی تبریز

رضا محمدپور

دانشگاه تبریز

یاسر شهبازی

دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

حفاظت از ساختمان­های بنایی دارای ارزش تاریخی و فرهنگی در مقابل بلای طبیعی زلزله، برای نسل­ های آینده از هر جهت لازم است. بهره­گیری از روش­های برگشت­پذیر و نوین در مقاوم ­سازی ساختمان­های دارای ارزش تاریخی، به نحوی که ضمن بهبود عملکرد آن حین زلزله، کمترین دخل و تصرف را در معماری و سازه ساختمان ایجاد کند، در سال­های اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته است. در مطالعه حاضر با مقاوم­سازی دیوارهای مصالح بنایی با استفاده از مصالح FRP (Fiber Reinforced Polymer) و به روش NSM (Near Surface Mounted)، که از روش­های نوین در عرصه مقاوم­ سازی ساختمان­های بنایی تاریخی بوده و تاحدود زیادی ویژگی­های ذکر شده را دارد، تغییر رفتار لرزه­ای ساختمان قبل و بعد از مقاوم­سازی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور ساختمان مورد مطالعه (ساختمان آموزشی شماره یک دانشگاه هنر اسلامی تبریز) به صورت سه ­بعدی و به روش قاب معادل در نرم­افزار 3Muri مدلسازی گردید. برای ارزیابی رفتار لرزه­ای ساختمان و همچنین تأثیر روش مقاوم­سازی در این رفتار، از  شاخص ایمنی تعریف شده در " راهنمایی ارزیابی و کاهش خطر لرزه­ای بناهای تاریخی میراث فرهنگی" کشور ایتالیا استفاده شده است. شاخص انتخاب شده تابعی از مقاومت برشی ساختمان، لرزه ­خیزی منطقه، نوع خاک و سطح عملکرد مورد نظر می­باشد. محاسبه شاخص ایمنی برای سطوح عملکردی مورد نظر و بر اساس نتایج حاصل از تحلیل بار افزون، توسط نرم­افزار 3Muri صورت گرفته است. نتایج حاصل از ارزیابی ساختمان نشان داد که تقویت دیوارهای باربر ساختمان به روش NSM به همراه اضافه کردن دیوارهای بنایی مسلح جدید، موجب افزایش قابل توجه مقاومت لرزه­ای آن می­شود. به طوری که میزان شاخص ایمنی در بعضی موارد مخصوصاٌ راستای عرضی (ضعیف تر) ساختمان 7/1 تا 6 برابر می­شود. نتایج حاصل در مطالعه حاضر صرفاً بر اساس مدلسازی عددی بوده و تنها از یک شاخص برای ارزیابی رفتار لرزه­ای ساختمان استفاده شده؛ بنابراین نیاز است که در این زمینه کارهای تئوری و آزمایشگاهی بیشتری انجام گیرد.

کلیدواژه ها

seismic retrofit, heritage buildings, FRP material, masonry buildings, NSM technique, مقاوم‌سازی لرزه‌ای, بناهای تاریخی, مصالح FRP, ساختمان‌های بنایی, روش NSM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.