شناسایی شاخص‌های استراتژی توسعه شهری در جهت تاب آوری و توانمندسازی جزیره کیش در افق 1417

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه آینده پژوهی ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFS-5-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا پورقربان

مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی کیش ، سرپرست دفتر امور پژوهشی مدرس دانشگاه پیام نور کیش

احمد پوراحمد

استاد تمام دانشگاه تهران ، دانشکده جغرافیا، جغرافیا و برنامه ریزی شهری

علیرضا دربان آستانه

استادیار دانشگاه تهران ، دانشکده جغرافیا، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

سعید زنگنه شهرکی

گروه برنامه ریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف:هدف این پژوهش، شناسایی شاخص‌های تاثیرگذار حکمرانی خوب شهری، قابل زندگی بودن، بانکی بودن و رقابتی بودن در استراتژی توسعه شهری و افزایش تاب‌آوری جزیره کیش با رویکرد توانمندسازی است، که بر این اساس کدام یک از زیرساخت‌های اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و کالبدی احتیاج به افزایش تاب­آوری و دستیابی به توانمندسازی مدیران و شهروندان در مواجهه با بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و محیطی را دارد. روش:روش پژوهش بر مبنای روش­های توصیفی - تحلیلی و از نظر نوع هدف کاربردی است و نتایج به‌دست‌آمده از پرسش‌نامه‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون کای اسکوئر و T تک‌نمونه‌ای محاسبه شده‌ است. به منظور بررسی و مقایسه تاب‌آوری شاخص‌های استراتژی توسعه شهری در ابعاد حکمرانی خوب شهری، بانکی بودن، قابل زندگی بودن و رقابتی بودن از آزمون ANOVA و مدل‌سازی معادلات ساختاری از نرم‌افزار PLS و Micmac استفاده شده است. ازمدل استراتژیک SOAR برای تدوین استراتژی توسعه و تشریح قوت­ها، فرصت­ها، آرمان­ها و نتایج در توانمندسازی استفاده شده ­است. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد شاخص­های استراتژی توسعه شهری جزیره کیش در ابعاد قابل زندگی بودن دارای وضعیت مناسب­تری نسبت به سایر شاخص­ها است و شاخص‌های حکمرانی خوب شهری، بانکی بودن و رقابتی بودن در وضعیت مطلوبی قرار ندارند. نتیجه‌گیری: می‌توان گفت به اعتقاد پاسخگویان کلیه شاخص­های استراتژی توسعه شهری جزیره کیش در سطح مطلوبی نیستند،  به عبارتی کیش هنوز قابل زندگی است ولی از لحاظ مدیریتی و اقتصادی وضعیت مناسبی ندارد.  

کلیدواژه ها

 استراتژی توسعه شهری, تاب‌آوری, توانمندسازی, جزیره کیش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.