بررسی اثرات بیوفیدبک تراپی روی شاخص های قلبی-عروقی و تنفسی در یک مورد اختلال خوابگردی همراه با آپنه انسدادی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره ایران
  • کد COI اختصاصی: PCCONF07_437
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم خرم دل

گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، موسسه آموزش عالی فاطمیه (س)، شیراز، ایران

محمد نامی

گروه علوم اعصاب، دانشکده علوم و فناوریهای نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

سلما پاسالاری

گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، موسسه آموزش عالی فاطمیه (س)، شیراز، ایران

چکیده

هدف مطالعه حا ضر بررسی یک مورد اختلال خوابگردی همراه با آپنه انسدادی و راهکارهای درمانی مرتبط با آن بود. فرد مورد مطالعه در تحقیق حاضر، یک مرد 60 ساله مبتلا به این اختلال با سابقه ی خانوادگی بود. طرح درمان در مطالعه ی حاضر به شرح ذیل بود: رعایت اصول بهداشت خواب توسط بیمار و هشت جلسه درمان هفتگی بایوفیدبک ( شامل استفاده از تمرینات ذهنی برای بیمار به همراه استفاده از سنسورهای تنظیم ضربان قلب، میزان تنفس در واحد زمان و هماهنگی وقایع تنفسی و قلبی- عروقی). قبل از شروع درمان و بعد از خاتمه ی مراحل درمانی، شاخص های قلبی-عروقی نظیر فشار خون، اکسیژن خون شریانی، ضربان قلب و همچنینشاخص های تنفسی (آپنه، هایپوپنه و ...) سنجیده شد. داده های به دست آمده از دستگاه با رسم نمودار و جداول مناسب ارایه شدند. قبل از مداخله، فرد مورد بررسی از آپنه انسدادی، تاکیکاردی و دوره های متناوب عدم اشباع خون شریانی و اکسیژن رسانی ناکافی رنج می برد و بعد از مداخله ی درمانی بهبود نسبی در همه شاخص ها به ویژه مشکل آپنه انسدادی و اشباع اکسیژن خون شریانی ایجاد شد. پروتکل درمانی در این مطالعه باعث بهبودی کامل در برخی پارامترها مانند آپنه انسدادی و بهبودی نسبی در برخی دیگر نظیر فشار اکسیژن خون و ضربان قلب گردید. مطالعه ی حاضر توانست جنبه های جدیدی را هم از حیث شناسایی مکانیسم های اختلال و هم ازحیث درمان مورد بررسی قرار داده و روشن نماید.

کلیدواژه ها

اختلال خوابگردی، درمان بیوفیدبک، اکسیژن خون شریانی، ضربان قلب، آپنه انسدادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.