پیش بینی ناهماهنگی شناختی براساس سبک های حل مسأله در دانشجویان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره ایران
  • کد COI اختصاصی: PCCONF07_331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه صیدافکن

کارشناس ارشد رشته روانشناسی گرایش بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، ایران

افسانه طاهری

استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، ایران

چکیده

زمینه مسأله: در قلمروی روانشناسی اجتماعی، کمتر سازهای میتوان یافت که به اندازه ی «ناهماهنگی شناختی» مناقشه برانگیز بوده و منجر به پژوهش های متعدد شده باشد. ناهماهنگی شناختی وضعیتی را شرح می دهد که در آن دو یا چند شناخت (شامل نگرش، باور، ارزش و رفتار) به نحوی در تعارض قرار دارند که یکی متضاد با دیگری واقع می شود. هدف: پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ناهماهنگی شناختی براساس سبک های حل مسأله در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رودهن در سال تحصیلی 98-197 انجام شد. روش: پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی و در زمره تحقیقات توصیفی و همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش متشکل از تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رودهن بود که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بود. حجم نمونه نهایی 200 نفر (100 نفر مرد و 100 نفر زن) تعیین شد. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت غیرتصادفی و در دسترس انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه برانگیختگی و کاهش ناهماهنگی هارمون-جونز و سبک های حل مسأله کسیدی ولانگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها: بررسی ضرایب رگرسیون نیز نشان داد که از سبک حل مسأله کارآمد (p< 0/05؛ β=-0/191) به صورت منفی و در سطح 0/05 و سبک حل مسأله ناکارآمد (p< 0/01؛ β=0/287) به صورت مثبت و به ترتیب در سطوح 0/05 و 0/01 ناهماهنگی شناختی را پیش بینی می کند. نتیجه گیری: می توان این گونه نتیجه گرفت که سبک های حل مسأله کارآمد و ناکارآمد می تواند در کاهش یا افزایش ناهماهنگی های شناختی نقش مهمی داشته باشد.

کلیدواژه ها

ناهماهنگی شناختی، حل مسأله کارآمد، ناکارآمد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.