نقش آموزه های دینی در استفاده از فضای مجازی برای آموزش دانش آموزان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره ایران
  • کد COI اختصاصی: PCCONF07_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 842
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی محمودی

دانشگاه پیام نور مرکز کرمان

خدیجه موسوی زاده

دانشگاه پیام نور مرکز کرمان

فرحناز نوروزی

دانشگاه پیام نور مرکز کرمان

چکیده

در دنیای پرشتاب فن آوری های نوین، فضای مجازی به عنوان یك فرصت یا تهدید، دست اندرکاران تربیت نسل جوان را با چالشی بزرگ روبه رو کرده است. استفاده گسترده از این فن آوری و امكان دسترسی آسان به منابع اطلاعاتی و متنوع باعث به وجود آمدن بسیاری از رفتارهای غیراخلاقی به ویژه در میان نوجوانان شده است. ظهور فناوری های نوین ارتباطی در عصر حاضر، به همراه نوآوری هایی که در فضای مجازی به وجود آمده، موجب اختلال در روابط خانواده ها شده است. هدف این مقاله، بررسی نقش نقش آموزه های دینی در استفاده ازفضای مجازی برای آموزش دانش آموزان است. فضای مجازی، فضای محیط الكترونیكی یا محیط شبكه ای از رایانه هاست که با استفاده از جلوه های سمعی و بصری سعی دارد تا اشیاء و واقعیت های سه بعدی جهان واقعی را مشابه سازی کند که فاقد مادّیّت فیزیكی هستند. در حال حاضر، جامعه سنّتی به سوی جامعه الكترونیك در حال حرکت است. نهاد خانواده، یكی از ارکان مهم جامعه است و از زمانی که اینترنت وارد فضای خانواده ها شده تا به امروز، با وجود تمام محاسن و مزایای آن، یكسری آثار مخرب و نگرانی هایی را بر خانواده ها تحمیل نموده است. آمار کاربران اینترنتی ایران، بیش از 36 میلیون و 500 هزار نفر است. امروزه روش های ارتباطی با دیگران از طریق اینترنت، افزایش یافته است و خانوادههای ایرانی در سبد فرهنگی خود، با فضای مجازی و رسانه های مدرن مواجه اند که هر کدام به نوبه خود، بخشی از فرآیند تأثیرگذاری در خانواده را دارند. هم اینك، فضای مجازی موجب آثار روانی، فردی و اجتماعی شده و نقشی مخرب بر خانواده ها داشته و دارد. آموزش و پرورش، به عنوان یك ارگان مهم جامعه اسلامی، برای مواجهه با این فرایند فرهنگی، وظایف مهمی را به عهده دارد تا بتواند آموزه های دینی خانواده را حفظ نماید. تلقی انسان از جنبه های فرهنگی و آموزشی فن آوری، باعث ایجاد مؤلفه های کارکردی در حیات آموزشی و برنامه ریزی صحیح برای استفاده بهینه از آن خواهد شد. درنتیجه، فن آوری فضای مجازی نه تنها به عنوان یك سخت افزار بلكه به عنوان یك نرم افزار عمل کرده و عمق اثرگذاری آن افزون خواهد شد. حفظ و احیای اعتقادات و تربیت اسلامی نیاز به تبلیغ و اطلاع رسانی دارد که می توان از این فن آوری کمال بهره را برد. از طرفی فرهنگ سازی برای رویارویی و بهره وری بیشتر از فن آوری های نوین را باید رأس برنامه های آموزش و پرورش قرار داد و فرهنگ درست استفاده کردن از امكانات فضای مجازی را به نوجوان و کودکان آموزش داد.

کلیدواژه ها

آسیب های اخلاقی، تربیت اسلامی، فضای سایبری، نوجوانان دبیرستانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.