کانه زایی، ساخت، بافت و خاستگاه کانسار سرب-‌روی و مس با میزبان رسوبی چهرآباد، شمال باختر زنجان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-12-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رجب زاده

دانشگاه زنجان

حسین کوهستانی

دانشگاه زنجان

میر علی اصغر مختاری

دانشگاه زنجان

افشین زهدی

دانشگاه زنجان

چکیده

کانسار چهرآباد در پهنه­ ایران مرکزی و در فاصله­ 75 کیلومتری شمال ­باختر زنجان قرار‌ دارد. سنگ میزبان کانه­ زایی در این کانسار، واحدهای ماسه­ سنگی خاکستری‌رنگ دارای مواد آلی متعلق به سازند قرمز بالایی است. کانه ­زایی سرب-‌روی و مس در کانسار چهرآباد در دو افق ماسه­ سنگی مجزا به­ صورت لامینه­ ای و عدسی­ شکل هم ­روند با لایه ­بندی سنگ میزبان رخ‌داده و دارای بافت­ های دانه­ پراکنده، سیمان بین­ دانه ­ای، عدسی، شبه لامینه­ ای، جانشینی، رگچه­ ای و فرامبوئیدال است. در هر‌یک از افق­ های کانه ­دار، سه پهنه قرمز اکسیدان، شسته ­شده و احیایی کانه ­دار تشکیل‌شده است. گالن، اسفالریت، کالکوسیت، پیریت و کالکوپیریت، کانی­ شناسی اصلی ماده­ معدنی را در کانسار چهرآباد تشکیل می­ دهند که با اندکی کانی­ های نقره­ دار (مکینسترایت و استرامیرایت) همراهی می­ شوند. سروزیت، مالاکیت، آزوریت، کوولیت، آتاکامیت، وانادینیت و گوتیت طی فرایندهای برون­ زاد تشکیل شده ­اند. با توجه به ویژگی ­هایی مانند محیط زمین‌ساختی، سنگ­ شناسی، چینه­ شناسی، کانی ­شناسی، ساخت و بافت و عوامل کنترل­ کننده کانه­ زایی (وجود آثار و بقایای گیاهی، وجود گنبدهای نمکی، تخلخل و نفوذپذیری مناسب سنگ ­میزبان، گسل­ ها و شکستگی­ ها)، کانسار چهرآباد در دسته­ کانسارهای مس رسوبی نوع Redbed قرار‌گرفته و از این نظر قابل‌مقایسه با دیگر کانسارهای مس رسوبی نوع Redbed در منطقه ماه­ نشان مانند چرلانقوش، اورتاسو، حلب و حمزه ­لو است. این کانسارها، ارتباط فضایی نزدیکی با واحدهای تبخیری و گنبدهای نمکی موجود در سازند قرمز بالایی دارند که باید در بررسی‌های اکتشافی مورد‌توجه قرار‌گیرد.

کلیدواژه ها

کانه زایی مس با میزبان رسوبی, تیپ Redbed, سازند قرمز بالایی, چهرآباد, زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.