واقع نگری و تأویل معقول از منظر علامه طباطبایی به علم و دین

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش ملی اندیشه های فلسفی کلامی علامه طباطبایی
  • کد COI اختصاصی: TABATABAII01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالقاسم کریمی

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بحث درباره نسبت و رابطه علم و دین، یکی از مهمترین مباحث فلسفه دین و فلسفه علم به شمار می رود و مورد توجه خاصفیلسوفان دین و دین پژوهان قرارگرفته است. ازاین جهت با نگاهی به آراء و افکار صاحب نظران و نظریه پردازان درمی یابیم کهعده ای علم و دین را دو مقوله متعارض دانسته و با رد هر گونه تعامل میان این دو، حکم به ناسازگاری جوهری و واقعینموده اند؛ عده ای علم و دین را متعلق به دو حوزه و ساحت جداگانه پنداشته اند که با موضوع و روش و همچنین زبان مستقلخود حق مداخله در امور همدیگر را ندارند و سرانجام عده ای قائل به تفاهم و توازی علم و دین شده و با رد تعارض واقعی واستقلال همه جانبه، حکم به سازگاری علم و دین کرده اند. علامه طباطبایی به عنوان یک فیلسوف، متکلم و مفسر صاحب سبک،قائل به تفاهم علم و دین به شیوه ای خاص با مبانی و پیش فرض های دینی می باشد و با توجه به احاطه به علوم جدید و ارتباطبا اندیشمندان غربی راهکارهای عقلی، علمی و دینی دقیقی همچون تأویل معقول در متون مقدس و واقع نگری در دستاوردهایعلمی را برای رفع تعارض میان علم و دین بیان نموده اند که در این مقاله تلاش گردیده به آن پرداخته شود.

کلیدواژه ها

دین، علم، علامه طباطبایی، واقع نگری، تأویل معقول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.