بررسی جایگاه راه ابریشم در دورۀهای تاریخی ایران باستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 14، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-14-28_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز افخمی

عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

امروزه دربارۀ نام و اهمیت «راه ابریشم» توافق جهانی وجود دارد. سازمان جهانی یونسکو مسیر باستانی شرق دور و خاورمیانه را به این نام می شناسد. بنا بر اسناد سازمان های جهانی، موجودیت آن با مشروع تجارت راه ابریشم در این مسیر گره خورده است و آن را سازمان یونسکو از دورۀ اشکانی به بعد تا اواخر دورۀ صفویه مشخص کرده است. از نظر یونسکو راه ابریشم زمینه های مطالعاتی چند گانه ای دارد که جامعیت داشتن و میان دانشی بودن و چند دانشی بودن از جملۀ ویژگی های آن است. پیشینۀ درازمدت راه در ایران و موجودیت آن در دوره های مختالف تاریخی و اهمیت آن از جنبه های مختلف، اعم از فرهنگی، ژئوپولتیک و اقتصادی، پدیده میراثی بودن آن را بسیار قوی و مشخص کرده است. این مقاله می کوشد، تحولات راه ابریشم را با تأکید بر تجارب در گذشته ترسیم و موجودیت آن را در دوره های تاریخی ایران تبیین نماید. شیوۀ گردآوری مقاله از نوع اسنادی و به روش کتابخانه ای بوده و چنین نتیجه گرفته است که جادۀ ابریشم در طی دو هزار سال مسیر یکپارچگی، مبادله و گفتگوی کشورهای شرقی و غربی بوده است که در رشد و توسعۀ مشترک بشریت، سهم بسزایی داشته است. در ایران اهمتی و موجودیت آن به پایداری حکومت ها در دوره های تاریخی ایران باستان کمک کرده و اهمتی جهانی آن نیز با اقدام جهت ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو بازتاب یافته است.

کلیدواژه ها

راه ابریشم، دوره های تاریخی ایران، پدیدۀ میراثی، تعاملات فرهنگی و گفتگو، میراث جهانی یونسکو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.