تحلیل تاریخی شکل گیری نهضت نزاری توسط (حسن صباح)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF06_174
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار علیزاده

کارشناسی ارشد تصویر سازی، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران

لاله خرازیان

استاد یار دپارتمان هنر، دانشکده الزهرا، دانشگاه فنی حرفه ای استان خراسان رضوی _ ایران.

چکیده

چهارچوب بنیادی نظام اندیشه اسماعیلیه و تمایز سنتهای فکری و عقلانی شکل مأنوس خود را از همان دوران بنیادی سلسله دارد. تنها تعداد معدودی از متون و نوشته های آنها باقی مانده است و تعداد زیادی از کتب ادبی و نوشته های قرامطه در طی جنگها از بین رفته و تنها امکان این وجود دارد که شرحی کلی از تعالیم بنیادی این سلسله ارائه داد. در میان چهره های این سلسله، حسن صباح نخستین داعی دیلمان رودبار- الموت در تاریخ میانه ایران می درخشد. وی در تحولات سیاسی و فرهنگی و اجتماعی ایران در نیمه دوم سده پنجم قمری (یازدهم میلادی) حضوری پر رنگ داشت. حسن صباح نماینده جریان نو در پهنه تحولات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دوران سلجوقیان است. وی با تاسیس نهضت نزاری و تاسیس الموت جایگاهی در خور تامل در تاریخ آن دوران رقم زده است.منابع، سخن ها، ابهامات و تعصبات و قضاوت ها سبب شده نهضت حسن صباح و شخصیتش در هاله ای از ابهامات رخ بنماید و کمتر به وجوه شخصیتی و اندیشه نوین او پرداخته شود. نگاه پرسش گرانه درباره این شخصیت دیدگاهی چند بعدی را طلب میکند؛ در این پژوهش به جنبه سیاستمداری و اندیشه نوینی که سبب کیاست او شده است پرداخته و او را فقیه و پیشوای شریعت اسماعیلیه دانسته که در دوران پیشوایی خود نهضت نزاری و پایگاه سیاسی خود الموت را هیچ گاه رها نکرده است. بی گمان شناخت وجود چنین شخصیتی در تاریخ سیاسی سده پنجم قمری که دانا به علوم سیاسی و آشنا وجوه تعلیم مبارزان حقیقی برای حفظ و گسترش نهضت نزاری است در خور توجه و تامل میباشد.

کلیدواژه ها

تاریخ ، حسن صباح، نهضت نزاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.