موانع توسعه سکونتگاه های کم برخوردار (مطالعه موردی سکونتگاه های کم برخوردار شریف آباد و سهل آباد شیراز)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در مدیریت،اقتصاد،حسابداری و بانکداری
  • کد COI اختصاصی: ICMEAB06_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه قرقانی

مدیرعامل دفتر تسهیلگری و توسعه محلی شریف آباد

سیما شایگان مهر

کارشناس اقتصاد دفتر تسهیلگری و توسعه محلی شریف آباد

چکیده

رشد شهرنشینی در سده گذشته موجب تشکیل سکونتگاه های کم برخوردار شده که در حال حاضر مشکلات جانبی زیادی را برای کشورهای درحالتوسعه به بار آورده است. شهرک ها یا سکونتگاه های کم برخوردار که عمودتا غیررسمی می باشند، پناهگاه میلیون ها نفر ازساکنین کم درآمد و فقیر شهری در کشورهای درحال توسعه هستند. در این مقاله با استفاده از تحلیل توصیفی مبتنی بر بررسی منابع اسنادی ومبانی نظری و همچنین بررسی های میدانی با استفاده از مصاحبه عمیق و تکمیل پرسشنامه، هدف اصلی مقاله که تعیین موانع و عوامل بازدارندهتوسعه سکونتگاه های کم برخوردار و چگونگی رفع این موانع میباشد، موردبررسی قرارگرفته است. بهبود شرایط زندگی در چنین محلاتی رفاهحجم بالایی از جمعیت شهری را افزایش می دهد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش دو سکونتگاه کم برخوردار شریف آباد و سهل آباد شهر شیرازبوده و برای نمونه گیری این پژوهش تعداد 380 پرسشنامه توسط نهادها و افراد سطح محل پر شده است. حجم نمونه بر اساس حجم جامعه آماریبه کمک فرمول کوکران محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات، از طریق مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، SWOT و تحلیلی آماری وفضایی با استفاده از نرمافزار SPSS صورت گرفته است و همچنین پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از فرمول کرونباخ آلفا (α> 0.8) محاسبهگردیده است. عواملی که مانع رشد و توسعه در سکونتگاه های کم برخوردار میشود در چهار دسته شامل مشکلات اقتصادی، مشکلاتزیست محیطی، مشکلات کالبدی و مشکلات اجتماعی و جمعیتی طبقه بندی می شوند که مهم ترین آنها عبارتند از کمبود نیروی متخصص ودارای مهارت، غیراصولی بودن خیابانها و معابر، ضعف مالی و اقتصادی خانوارها، پایین بودن نرخ اشتغال و فعالیت سرپرستان خانه در شغل هایفصلی، انجام فعالیت نهادهای حاضر در محله به صورت غیر هماهنگ و موازی کاری، وجود جرم و جنایت، کمبود پارک و محل های مناسب برایاوقات فراغت جوانان و نوجوانان. مهمترین راهکار برای رفع موانع توسعه توانمندسازی اهالی محلات و بالا بردن احساس تعلق خاطر می باشد.

کلیدواژه ها

سکونتگاه کم برخوردار، توسعه اقتصادی، توانمندسازی، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.