هویت بومی و دینی جنبش های بربری در مغرب تا سده چهارم هجری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی علوم اسلامی، پژوهش های دینی و حقوق
  • کد COI اختصاصی: RELIGI03_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 416
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پری ملکی پور

دکترای تاریخ اسلام، مدرس گروه معارف دانشگاه رازی

چکیده

گسترش فتوحات اسلامی و حضور سپاهیان مسلمان در مغرب همواره با موانعی جدی روبرو بود. شکل گیریمقاومت های محلی ساکنان بومی سرزمین های تازه فتح شده، یعنی بربرها را می توان اصلی ترین مشکل پیش رویفاتحان در این سرزمین دانست. لذا شناخت هویت بومی و دینی جنبش های این اقوام در مغرب قابل توجه است.در این مقاله سعی بر آن است که ضمن شناخت جنبش های بربری، هویت بومی و دینی جنبش این ها در مغرب تا سدهچهارم هجری مورد بررسی قرار گیرد. از بررسی منابع موجود چنین بر م آیدی که امیران برغواطه هویت بومی و دینیبربرها را وسیله ای برای پیشبرد جنبش خود در نظر گرفتند. آنان با آوردن قرآنی به زبان بربری و همچنین بهره برداریاز آموزه مهدویت و تطبیق مهدی آخرالزمان بر رهبر خود صالح، به گسترش جنبش خویش شتاب بخشیدند و به جایطرد اسلام، از آن پیروی و آن را با سنت ها و رسوم بربری مطابقت دادند. به طور کلی می توان گفت که از بینشاخصه های هویت بومی: عصبیت، نسب شریف و زبان و از بین شاخصه های هویت دینی: مهدویت و باور بهخرافات در برپایی و گسترش جنبش های بربرهای برغواطه تأثیرگذار بوده است.

کلیدواژه ها

هویت بومی، هویت دینی، مغرب الاقصی، بربرها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.