کشیک نیکشهر؛ نویافته های باستان شناسی از هزاره سوم ق م در مکران جنوبی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی مجازی باستان شناسی ایران و مناطق همجوار
  • کد COI اختصاصی: VARNR01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 927
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی گرگی

دانشجوی دکتری باستان شناسی، گروه باستان شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

مهدی مرتضوی

پژوهشکده علوم باستان شناسی و گروه باستان شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان ایران

محمد حیدری

اداره میراث فرهنگی،و صنایع دستی واستان سیستان وبلوچستان ایران

چکیده

مکران جنوبی بخش کمتر شناخته شده ای در مطالعات باستان شناختی جنوب شرق ایران محسوب می گردد. طی سال های اخیر بررسی های باستان شناختی صورت گرفته در منطقه منجر به شناسایی تعداد قابل توجهی از محوطه های عصر مفرغ شده است. در سال 1392 و طی فعالیت های عمرانی مرتبط با آبرسانی و بصورت اتفاقی، بخشی از یک محوطه باستانی که تحت عنوان کشیک نامگذاری شده است، شناسایی گردید. این محوطه نامش را از روستایی به همین نام که در شمال آن واقع شده، اخذ کرده است. موقعیت جغرافیایی روستای کشیک که از توابع بخش مرکزی شهرستان نیکشهر می باشد گویای اهمیت استراتژیک-ارتباطی آن است. هدف از این تحقیق، ضمن معرفی شواهد باستان شناختی مکشوفه از فصل اول مطالعات میدانی در محوطه، درک ارتباطات این بخش از بلوچستان ایران با محوطه های کچ پاکستان همزمان بادوره های میری کلات IIIc,IIIb بر اساس مطالعات سفال خصوصا سفال های نقش برجسته است. البته برای درک بهتر این ارتباطات شواهد مضبوط توسط کارشناسان میراث فرهنگی استان نیز بسیار مفید واقع شدند. البته شواهد مکشوفه از کشیک شامل ساختارهای متفاوت گورها، معماری سنگ چین و کارگاه تولید سفال )به عنوان یکی از مراکز تولید سفال خاکستری ظریف( نیز ما را به درک درستی از ارتباطات در سرحدات هند و ایرانی می رساند.

کلیدواژه ها

بلوچستان، کچ مکران، کشیک، میری کلات ، سرحدات هند و ایرانی، عصر مفرغ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.