بررسی مقایسه ای اصول حاکمیت شرکتی در بانک های دولتی ایران و بانک های خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO08_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 579
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد زارعی مجد

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه علمی کاربردی واحد میناب، گروه حسابداری

ابوطالب رسولی

مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میناب، گروه حسابداری

حمید درویشی تمبانوئی

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد میناب، گروه حسابداری

محسن ملائی سیروئی

کارشناس ارشد حسابداری و حسابرس ارشد دیوان محاسبات استان هرمزگان

چکیده

حاکمیت شرکتی را مجموعه روابط میان هیأت مدیره، مدیر، سهامداران و کلیه ذینفعان تعریف کرده اند که تأمین کننده منافع کلیه اشخاص ذینفع باشد. نبود حاکمیت شرکتی در بانک ها می تواند نظام مالی را بی ثبات کرده و ریسک هایی نظام یافته بر اقتصاد تحمیل کند. این مقاله به بررسی مقایسه ای اصول حاکمیت شرکتی در بانک های دولتی ایران و بانک های خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. اصول حاکمیت شرکتی را با متغیرهای: تعداد سهامداران، تمرکزمالکیت، امتیاز افشای اطلاعات، افشای داوطلبانه اطلاعات، افشای اطلاعات در شبکه اینترنت، تعداد صفحات گزارش هیئت مدیره، دوگانگی هیئت مدیره، تعداد جلسات هیئت مدیره، تعداد مدیران غیر اجرایی، داشتن تخصص مالی و بانکی اعضاء هیئت مدیره، تعداد اعضای هیئت مدیره، نظارت سهامداران اقلیت، نظارت سهامداران عمده، حسابرسی داخلی، اخلاق سازمانی، توسعه و گسترش فعالیت ها در بازارهای شفاف سنجیده میشود. برای این منظور جامعه ای شامل کلیه بانک های دولتی ایرانی و بانک- های خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1392 تاپایان سال 1397 می باشد. برای انتخاب نمونه از روشحذف سیستماتیک استفاده می شود. برای بررسی صحت نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، از آزمون آماره یو من ویتنی U-Mann- Whitey و همچنین آماره ویلکاکسن Wilcoxon- W و آزمون مقایسه میانگین تی تست One- Sample- Test استفاده شده است که نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که تفاوت معناداری بین بکارگیری اصول حاکمیت شرکتی بانک های خصوصی و بانک های دولتی وجود دارد.

کلیدواژه ها

حاکمیت شرکتی، تمرکز مالکیت، دوگانگی هیئت مدیره، ساختار مالکیت، سودآوری طبقه بندی JEL : G2

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.