بررسی راه کارهای افزایش دقّت و صحت منحنی سنجه رسوب در رودخانه های تلوار و چم شوردر استان کردستان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED07_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جبار هادی قورقی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و مناب

محمود حبیب نژآد روشن

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی سار

کریم سلیمانی

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی سار

عبدالواحد خالدی درویشان

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دری

چکیده

پژوهش حاضر به منظور افزایش دقت منحنی سنجه رسوب معلق در ایستگاههای هیدرومتری واقع بر رودخانه های تلوار و چم شور در سر شاخه های سفیدرود در استان کردستان انجام شده است. برای انجام این پژوهش ابتدا اقدام به آزمون نرمال بودن داده ها با استفاده ازنرم افزارSPSS از روش کلموگرف-اسمیرنوف شد. سپس با استفاده از آمار دبیمتوسط روزانه جریان و به کمک نرم افزارExcel هیدروگراف ماهانه جریان برای کل دوره آماری ایستگاه های منتخب ترسم گردید. پس از آن با استفاده از معادله انتقال رسوب و با در نظر گرفتن معیارهای هیدرولوژیکی و اقلیمی از قبیل وضعیت هیدروگراف، تقسیم بندی داده ها در حالت های مختلف از جمله کلاسه بندی دبی و تفکیک جریان های پایه و سیلابی مورد آزمون قرار گرفت. انتخاب مدل بهینه از شاخص های میانگین مربعات خطاMS) ضریب تبیینR2اشتباه معیار SE) و ضریب کارایی ME) استفاده گردید. براساس این شاخص ها، در هر ایستگاه مدلی که دارای کمترین میانگین مربعات خطا، بیشترین ضریب تبیین، کمترین اشتباه معیار و بیشترین ضریب کارایی بوده به عنوان مدل بهینه در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در ایستگاه حسن خان مدلی که در آن تقسیم بندی داده ها براساس کلاسه بندی دبی صورت گرفته بود و در ایستگاه های شادی آباد و دهگلان مدلی که در آن تقسیم بندی داده ها بر اساس جریان پایه و جریان سیلابی صورت گرفته بود، به عنوان مدل های بهینه انتخاب شده، همچنین مدلAکه در آن از تمامی داده ها بدون تفکیک در معادله سنجه رسوب استفاده شده، بیشترین میزان خطا در برآورد رسوب معلق را داشته است

کلیدواژه ها

دبی رسوب، بار معلق، منحنی سنجه رسوب، رودخانه های تلوار و چم شور، حوزه آبخیز سفیدرود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.