ارزیابی ذخایر ساردین ماهیان و موتو ماهیان در آب های استان هرمزگان، با تاکید بر داده های صید و صیادی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1056676
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

علی سالارپوری

فرهاد کیمرام

سیامک بهزادی

محمد درویشی

محمد مومنی

مهدی شجاعی

بهنام دقوقی

پرویز محبی

مسعود بارانی

علی سبحانی

چکیده

ارزیابی ذخایر ساردین و موتو در آبهای خلیج فارس و دریای عمان (محدوده استان هرمزگان) با استفاده از پارامترهای پویایی جمعیت و بکارگیری مدل های ارزیابی ذخایر به منظور تعیین سطح بهینه برداشت از این ماهیان انجام شد. نتایج حاصل از آنالیز داده های صید ‮‭16‬ ساله (‮‭1375-90‬) معلوم کرد که میانگین صید بر واحد تلاش(کیلوگرم بر تور ریزی) برای روش تور گوشگیر ‮‭134‬ ، روش جل ساحلی ‮‭988‬ و روش پرساین دو قایقی ‮‭2338‬ کیلوگرم در هر تور ریزی بدست آمد. بیشترین ارتباط بین تلاش صیادی و میزان صید در منطقه قشم (‮‭94.0‬‭=R‬2) و کمترین ارتباط در منطقه بندر لنگه (‮‭51.0‬‭=R‬2) بدست آمد، و منطقه بندرجاسک بصورت (‮‭73.0‬‭=R‬2) بدست آمده است. پارامترهای پویایی جمعیت با استفاده از فراوانی های طولی ماهانه ‮‭10540‬ عدد ساردین سند و‮‭8232‬ عدد موتو معمولی از مهر ‮‭1389‬ تا آذر ‮‭1390‬ در صیدگاه های خلیج فارس(بندرلنگه- جزیره قشم) و دریای عمان(بندر جاسک) و با بکار گیری نرم افزار ‭FiSAT II ‬تعیین گردید. پارامترهای رشد ‭L ‬و ‭K ‬ساردین سند در منطقه خلیج فارس به ترتیب ‮‭19/1‬ سانتی متر و ‮‭1/18‬ درسال، منطقه دریای عمان نیز ‮‭19/1‬ سانتی متر و ‮‭1/11‬ درسال، این مقادیر برای موتو معمولی در خلیج فارس ‮‭9/2‬ سانتی متر و ‮‭1/20‬ درسال، و در دریای عمان ‮‭9/3‬ سانتی متر و ‮‭1/18‬ درسال تخمین زده شدند. تفکیک گروه های طولی به روش باتاچاریا برای ساردین سند 5 کوهورت و برای موتو معمولی 2 کوهورت در سال تشخیص داده شد. نرخ های مرگ و میر صیادی‭(F)‬، مرگ و میر طبیعی‭(M) ‬برای این ماهیان محاسبه گردید و ضریب بهره برداری‭(E) ‬از ساردین سند در خلیج فارس و دریای عمان به ترتیب ‮‭0/58‬ و ‮‭44‬/،0 و برای موتو معمولی نیز به ترتیب ‮‭0/54‬ و ‮‭0/34‬ بدست آمد. طول صید‭(Lc) ‬برای ساردین سند در خلیج فارس و دریای عمان به ترتیب ‮‭11‬ و ‮‭12‬ سانتی متر، و برای موتو معمولی به ترتیب ‮‭6/8‬ و ‮‭6/6‬ سانتی متر بدست آمد. روابط طول - وزن برای این دو گونه محاسبه گردید، و رشد ایزومتریک را در این ماهیان نشان داد. نتایج این تحقیق معلوم کرد که جمعیت های ساردین سند و موتومعمولی در مناطق جزیره قشم و بندرلنگه احتمالا متعلق به ذخیره واحد می باشند، اما شواهد کافی برای تشابه ذخایر این ماهیان در خلیج فارس با دریای عمان بدست نیامد. با استفاده از مدل تامپسول و بل، میانگین زیتوده سالانه برای ساردین و موتو در آبهای استان هرمزگان حدود ‮‭190‬هزار تن تخمین زده شد. حداکثر محصول قابل برداشت‭(MSY) ‬ساردین و موتو در محدوده مورد بررسی بین ‮‭59721‬ تا ‮‭98309‬ تن برآورد گردید. میزان‭MSY ‬برای ساردین در خلیج فارس و دریای عمان به ترتیب ‮‭15222‬ تن و ‮‭3182‬ تن، و برای موتو به ترتیب ‮‭36237‬ تن و‮‭5080‬ تن، در حداقل میزان ‭MSY ‬محاسباتی، بدست آمده است. از طریق آنالیز تولید بر احیا، F‮‭1.0‬ برای ساردین و موتو در هر منطقه برآورد شد، و معلوم کرد برای رسیدن به حداکثر محصول قابل برداشت لازم است تا تلاش صیادی بطور متوسط ‮‭1/75‬ برابر گردد. آنالیز تولید بر احیا، وضعیت صید کمتر از حد مجاز را برای این ذخایر نشان داد. با بررسی روند صید و بهره برداری از این ذخایر در استان هرمزگان، می توان مرحله توسعه ‭(Development phase) ‬را برای این ذخایر تعریف نمود. لغات کلیدی: ساردین، موتو، پویایی جمعیت، زیتوده، حداکثر محصول قابل برداشت، خلیج فارس، دریای عمان

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.