بررسی فلزات سنگین در زیستگاههای میگوی استان هرمزگان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1049961
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمد صدیق مرتضوی

سیده لیلی محبی نوذر

ناصر آقاجری

غلامعلی اکبرزاده

سیامک بهزادی

محمد درویشی

سید پرویز محبی نوذر

چکیده

فلزات سنگین از جمله آلاینده هایی هستند که در پساب های شهری و صنعتی فراوان یافت می شوند.پساب صنایع مختلفی از قبیل صنایع فلز کاری ، نفت و پتروشیمی از جمله منابع اصلی تخلیه فلزات سنگین به محیط زیست دریا محسوب می شوند. استان هرمزگان و به خصوص شهر بندرعباس در سالیان اخیر با رشد قابل توجه صنایع شیمیایی و نرخ بالای شهر نشینی روبرو بوده است که می تواند پتانسیل قابل توجهی در ورود فلزات سنگین به اکوسیستم ساحلی باشد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف پایش غلظت الاینده های معدنی (فلزات سنگین شاملFe, Cu, Pb, Cd, Ni,Co) ) در رسوبات جمع آوری شده از خوریات شرق و غرب استان هرمزگان و ارزیابی وضعیت آلاینده های مورد مطالعه از طریق مقایسه با استاندارد های منطقه ای و بین المللی تعریف شده است. در این پژوهش زیستگاه های میگو درخوریات تیاب، یک شبه، لافت و خمیر انتخاب و به منظور بررسی فلزات سنگین در رسوبات زیستگاههای میگوی استان هرمزگان مطالعه به صورت فصلی از پاییز 94 تا تابستان1395 صورت پذیرفت. فلزات مس ،نیکل،کبالت توسط دستگاه جذب اتمی شعله ای وسایر فلزات به کمک دستگاه جذب اتمی کوره ای اندازه گیری گردید. نتایج سنجش غلظت آهن در رسوبات ایستگاه های نمونه برداری شده نشان داد که حداکثر غلظت در فصل تابستان با مقدار mg/kg 576/1 در خور تیاب بوده است در حالیکه در فصل تابستان این مقدار در خور خمیر به mg/kg 578/1 رسیده است. فلز مس در هر دو فصل تابستان و زمستان حداکثر مقدار خود را در خور تیاب به ترتیب با مقادیر 377/0 و 358/0 میلی گرم بر گرم وزن خشک داشته است. حداکثر غلظت مشاهده شده از نیکل در خور تیاب با مقدار mg/kg 114/0 در فصل تابستان است. این مقدار برای کادمیم در فصل زمستان در رسوبات تیاب به mg/kg 069/0 رسید. فلز سرب و کبالت حداکثر غلظت خود را در شرایط مشابه زمانی و مکانی به ترتیب با مقدار mg/kg 403/ و mg/kg 247/0 نشان دادند. به صورت کلی بر اساس یافته های این تحقیق توالی میانگین غلظت فلزات سنگین دررسوبات سطحی خوریات هرمزگان به صورت Fe> Pb> Cu> Co> Ni> Caثبت شد. بررسی کیفیت زیست محیطی رسوبات برای تمامی فلزات سنگین مورد سنجش نشان داد مقادیر سنجش شده کمتر از حد مجاز بوده و هیچکدام از فلزات در محدوده آلاینده ارزیابی نشدند. به منظور صیانت از اکوسیستم حرا و کنترل میزان آلودگی فلزات سنگین پایش های دوره ای سنجش این فلزات در رسوبات منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می شود.کلمات کلیدی: فلزات سنگین، رسوبات، خوریات، استان هرمزگان

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.